INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 22. csütörtök
Menyhért, Mirjam

családi vállalkozás

pályázat

generációváltás

Értékes cégeket veszít el Magyarország, segítségre volna szükség

Értékes cégeket veszít el Magyarország, segítségre volna szükség

Generációváltás zajlik a rendszerváltás idején alakult családi vállalkozásokban: az egykori alapítók nyugdíjkorba érnek, de gyermekeik nem feltétlenül ugyanúgy képzelik a családi cég, vagy olykor cégcsoport jövőjét.

A családi vállalkozások sokszor meghatározó problémája az utódlás kérdése. A legjobb nyilvánvalóan az, ha egy vállalkozó a gyermekére tudja hagyni a céget vagy cégbirodalmat, de ez nem mindenütt problémamentes, a kedvnek, a tudásnak és az affinitásnak is meg kell hozzá lennie - vélekedett az InfoRádióban Rudas László, a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete elnöke.

"Nagy többségnél nem realitás a cég továbbvitele. Az ilyen esetekre is meg kell találni a megoldást, és ebben komoly kormányzati szerepet kell vállalni.

Sok megoldás van az exitre, az eladástól a menedzsmentnek átadáson, az értékesítésen át egészen a bizalmi vagyonkezelésig, de mindegyiknél már az első küszöbnél már elbotlik a gondolat. Ott, hogy mi is a cég értéke, és hogyan tehető piacképessé" - folytatta.

Szerinte ilyen problémája a tíz évet már átvészelt, megerősödött, már nem 2-3 fővel dolgozó, több százmilliós vállalkozásoknak, valamint a kisebb családi cégeknek is lehet. A cég értékének felderítéséhez megfelelő szakértelem és külső szemlélő, vagyis egy sok pénzbe kerülő külső cég szükséges.

"Úgy gondolom, ahhoz, hogy tiszta kép legyen a családi vállalkozások értékéről és piacképesek legyenek, mindenképpen szükséges egy pályázati rendszer kiírása; lehessen auditálni a cégeket!" - szögezte le Rudas László.

Sokszor előfordul, hogy a cég- és a családi vagyon a hosszú évek folyamán - teljesen szabályosan, de - összekeveredik,

mert például a termelés a család ingatlanján folyik, és a vállalat autóját használják magáncélokra is.

"Amikor egy céget értékesíteni kívánnak, akkor nem lehet azt mondani akár a cég tulajdonossá váló menezsmentjének, akár egy külföldi vevőnek, hogy eladom a céget, de a ház és a kocsi marad. A vagyonelemeket szét kell tudni választani. Ennek persze nagyon komoly költségvonzata van" - húzta alá.

Szerinte

a cégeket - bizonyos feltételek mellett - mentesíteni kellene ezek alól a költségek alól, hogy túl tudják élni a generációváltást.

Ez ugyanis az adott családnak éppúgy érdeke, mint a nemzetgazdaságnak, hisz a megszűnő cégekkel munkahelyeket, adót, vagyonelemeket veszít el az egész társadalom.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Generációváltás a családi vállalatoknál - Rudas László
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018