eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Óvodásokat tanítanak programozni több magyar településen - lapszemle

Az illegális dohánypiacról írt a Magyar Idők, a SZEF tagjai ma döntenek a sztrájkról a Népszava szerint. A gépesítési pályázatok hatásáról írt a Világgazdaság.

A Népszava cikkéből kiderül: ma délelőtt döntik el a közszféra szakszervezetei, hogy milyen formában csatlakoznak az országos sztrájkbizottsághoz. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának több tagja számára az a kérdés: sztrájkoljanak-e, és ha igen, egyénileg, vagy a konföderáció egységében tegyék meg azt? Több tagszervezet, például a rendőrök ugyanakkor nem is vehetnek részt a munkabeszüntetésben. A kormány tegnap közölte: nem tárgyal az érdekvédőkkel.

A Magyar Idők arról ír, hogy tegnap laptopokat, tableteket adott át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab és Ibrány általános iskoláinak a Klebelsberg Központ és a Minden gyermek Lakjon Jól alapítvány. A lap beszámolója szerint a gyerekek megismerkedhettek a robotikával, a 3D-s nyomtatással és a drónok működésével is. Paszabon és öt másik hátrányos helyzetű településen ugyanakkor egy éve már óvodáskortól programozni tanulnak a gyerekek.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: már érzékelhető a gépesítési pályázatok hatása a tavaly 30-40 százalékos növekedést felmutató építőgéppiacon. A lap által megkérdezett szakértő szerint a földmunkagéppiac már tavaly novemberre elérte a 40 százalékos növekedést, és a december is erős hónap volt. A tavaly eladott 1800 gép óriási volumen a válság utáni évek 500-600 darabos átlagához képest, de még mindig jócskán elmarad a hasonló nagyságú Csehországétól, ahol 2500-3000 gépet adnak el szinte minden évben.

A Portfolio cikke arra a kérdésre keresi a választ, hogy a különféle, egymásnak ellentmondó statisztikai adatok közül melyik mutathatja jobban a valós magyar bérnövekedési folyamatokat. A gazdasági portál emlékeztet: a bérnövekedés makrogazdasági szempontból az egyik legfontosabb mutató, hiszen ez határozza meg a GDP 50%-át kitevő háztartások fogyasztási kiadásait, erősen hat a hitelkeresletre, valamint költségoldalról nézve az egyik fontos inflációs mozgatórugó is egyben.

A Népszava arról ír, hogy Magyarországon még mindig több százezer kis- és közepes vállalkozás még mindig a felzárkózása elmaradásával küzd, a gyengülő uniós gazdaság, amelyban az ipari termelés 3,3 százalékos visszaesését mutatpott az eurózónán belül, csak súlyosbíthatja a magyar kkv-k helyzetét.

A Magyar Idők írása szerint november végéig negyvenmillió szál cigarettát és 15 tonna dohányt vont ki a feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A hatóság idén is rendszeres ellenőrzéseket és rajtaütésszerű akciókat tart a határátkelőknél, a közutakon, a vásárokban és a zöldhatáron, modern technikai eszközöket, például drónokat is bevetve.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×