eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

"Magyarországon ki kell nevelni egy új értelmiséget" - hetilapszemle

A Figyelő egy Angliában élő magyar származású egyetemi tanárral készített interjút, aki meglehetősen lehangoló véleménnyel van korunk ifjúságáról, amiben a nevelésnek is fontos szerepe van. A HVG összeállításából kiderül: egyre hosszabb ideig élünk házasságban.

A Figyelő Frank Furedi Angliában élő, magyar származású, baloldaliból liberálissá vált politikussal, egyetemi tanárral készített interjút, aki szerint a mostani baloldal egészen más, mint amilyen a hőskorszakban volt.

A mai baloldal - megfogalmazása szerint - megtagadta régi küldetését, nem törődik a munkásokkal, idegenkedik a szegényektől, elveszítette a hangot azokkal, akiket egykor képviselni próbált. Mint fogalmazott,

Magyarországon is ki kell nevelni egy új értelmiséget,

amely a néppel együttműködve, a néppel együtt tud gondolkodni; amely képes akár vitatkozni is a munkásokkal, de meg is érteni őket. Az egyetemi tanár szerint ma Magyarországon nem értékcentrikusan tanítják a gyerekeket, nem kritizálják, nem vonják felelősségre őket, így ők nem tapasztalják meg a határaikat, de a lehetőségeiket sem. Nem használják érdekükben a tekintélyt, nem kapnak érdemi irányokat, magukra vannak hagyva, egyedül nőnek fel.

Ezek az egóval rendelkező, de a végletekig kényelmes világból kilépő gyerekek mentálisan nagyon gyengék, vesztesek maradnak.

Frank Furedi példaként említette, hogy Amerikában az egyetemisták olyanok, mint a gyerekek: az érzelmi világuk is, nem viselik el a kritikát, nem lehet velük megtalálni a közös hangot.

A HVG összeállításából kiderül,

évek óta látványosan csökken a válások száma Magyarországon, és nő a házasságok időtartama.

A lap szerint ennek az az egyik oka, hogy a rendszerváltás környékén jött generáció nem feltétlenül akart úgy élni, mint a szüleik, így a házasságkötések száma csaknem a felére esett vissza 1990 és 2010 között. A párok manapság akár hosszú, 20-25 év együttélés után is elválhatnak, a gyerekek felnevelése után.

Magyarország ezzel a házasságok stabilitását illetően az európai középmezőnyben van.

Arányaiban a legkevesebb válás Bosznia-Hercegovinában és Írországban van, a legtöbb válás 190111 BEL1 1015 HETILAPSZEMLE DALFehéroroszországban és Oroszországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×