INFORÁDIÓ 
2019. július 15. hétfő
Henrik, Roland

házasság

ifjúság

értelmiségiek

Magyarországon ki kell nevelni egy új értelmiséget - hetilapszemle

"Magyarországon ki kell nevelni egy új értelmiséget" - hetilapszemle

A Figyelő egy Angliában élő magyar származású egyetemi tanárral készített interjút, aki meglehetősen lehangoló véleménnyel van korunk ifjúságáról, amiben a nevelésnek is fontos szerepe van. A HVG összeállításából kiderül: egyre hosszabb ideig élünk házasságban.

A Figyelő Frank Furedi Angliában élő, magyar származású, baloldaliból liberálissá vált politikussal, egyetemi tanárral készített interjút, aki szerint a mostani baloldal egészen más, mint amilyen a hőskorszakban volt.

A mai baloldal - megfogalmazása szerint - megtagadta régi küldetését, nem törődik a munkásokkal, idegenkedik a szegényektől, elveszítette a hangot azokkal, akiket egykor képviselni próbált. Mint fogalmazott,

Magyarországon is ki kell nevelni egy új értelmiséget,

amely a néppel együttműködve, a néppel együtt tud gondolkodni; amely képes akár vitatkozni is a munkásokkal, de meg is érteni őket. Az egyetemi tanár szerint ma Magyarországon nem értékcentrikusan tanítják a gyerekeket, nem kritizálják, nem vonják felelősségre őket, így ők nem tapasztalják meg a határaikat, de a lehetőségeiket sem. Nem használják érdekükben a tekintélyt, nem kapnak érdemi irányokat, magukra vannak hagyva, egyedül nőnek fel.

Ezek az egóval rendelkező, de a végletekig kényelmes világból kilépő gyerekek mentálisan nagyon gyengék, vesztesek maradnak.

Frank Furedi példaként említette, hogy Amerikában az egyetemisták olyanok, mint a gyerekek: az érzelmi világuk is, nem viselik el a kritikát, nem lehet velük megtalálni a közös hangot.

A HVG összeállításából kiderül,

évek óta látványosan csökken a válások száma Magyarországon, és nő a házasságok időtartama.

A lap szerint ennek az az egyik oka, hogy a rendszerváltás környékén jött generáció nem feltétlenül akart úgy élni, mint a szüleik, így a házasságkötések száma csaknem a felére esett vissza 1990 és 2010 között. A párok manapság akár hosszú, 20-25 év együttélés után is elválhatnak, a gyerekek felnevelése után.

Magyarország ezzel a házasságok stabilitását illetően az európai középmezőnyben van.

Arányaiban a legkevesebb válás Bosznia-Hercegovinában és Írországban van, a legtöbb válás 190111 BEL1 1015 HETILAPSZEMLE DALFehéroroszországban és Oroszországban.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Hetilapok szemléje - január második hete
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018