eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fontos egészségügyi célt kell teljesítenünk 2030-ra

Bizottságot hozott létre az EMMI a Hepatitis C elleni küzdelemre.

Nemzeti Hepatitis Bizottság alakult az emberi erőforrások minisztere felkérésére annak érdekében, hogy az Egészségügyi Világszervezet irányelveit teljesítve 2030-ra eltűnjön hazánkból a Hepatitis C vírus - közölte az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Nemzetközi adatok szerint a hepatitis (fertőző májgyulladás) C vírusa (HCV) által okozott fertőzések globális problémát jelentenek. A vírus világszerte a krónikus májbetegségek, a májzsugor, a rosszindulatú májtumor és a máj eredetű halálozás 10-40 százalékáért tehető felelőssé. A fertőzés forrása kizárólag olyan fertőzött személy lehet, akinek a vérében a vírus megtalálható.

A WHO becslése szerint a világon a teljes lakosság 3 százaléka, több mint 185 millió HCV fertőzött él, az esetek száma pedig évente mintegy 350 ezerrel nő. A betegség előfordulása Dél-Kelet Ázsiában és Észak-Afrikában a legmagasabb, míg Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a legalacsonyabb. Hazánkban mintegy 70 ezerre tehető a betegek száma, közülük 50 ezren fertőzőképesek.

Az új, rendkívül hatékony nyolchetes terápiás lehetőségek révén Magyarországon jelentősen leegyszerűsödött a HCV teljes körű felismerése és felszámolása. A fertőzés időbeni felfedezése és meggyógyítása a munkaképesség és az életminőség javulását, a súlyos májbetegség és a májrák megelőzését, a beteg környezete és a társadalom számára a továbbfertőzés veszélyének megállítását jelenti, emellett jelentősen csökkenti az egészségügyi ráfordítás költségeit is.

Hazánkban minden HCV fertőzött beteg számára hozzáférhető a legmodernebb gyógyszeres terápia a társadalombiztosítás részeként. Az ellátásra jogosult HCV-fertőzöttek kezelését gasztroenterológus, infektológus és trópusi betegségek szakorvosai végzik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott kezelések kizárólag a Hepatitis Terápiás Bizottság néven működő szakmai testület jóváhagyását követően, a NEAK által kiadott engedélyek alapján történnek. Az ügyintézés menete 2011 óta teljesen elektronikus.

A 2018 decemberében - mások mellett hepatológus, belgyógyász, patológus és diagnosztikai szakemberek részvételével - létrejött szakmai grémium, a Nemzeti Hepatitis Bizottság feladata, hogy nemzeti programot dolgozzon ki a HCV vírus felszámolása érdekében - összhangban a WHO irányelveivel - a 2030-ig terjedő időszakra. A testület javaslata alapján a 2019. évi költségvetésben 600 millió forintot terveznek a fő célcsoportnak számító egészségügyi dolgozók ingyenes szűrésére és kezelésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×