eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Varga Mihály: jól teljesített a magyar gazdaság - a nap hírei

Jövőre is lesznek hazai forrásból finanszírozott pályázati kiírások a vállalkozások számára. Eljuttatta az ellenzék a házelnöknek a rendkívüli parlamenti ülésnaphoz szükséges több mint 40 képviselői aláírást. Néhány nap alatt több mint 3 és fél métert emelkedett a Duna vízszintje. A nap legfontosabb hírei december 27-én.

A többi között az export javuló adataival indokolta a gazdaság idei jó teljesítményét a pénzügyminiszter. Varga Mihály az M1 magazinműsorában azt mondta: tavaly a kivitel értéke átlépte a százmilliárd eurót, ez korábban soha nem fordult elő. Kiemelte: az uniós források mellett 2019-ben is számos olyan kiírással találkozhatnak majd a vállalkozások, amelyeket a kormány hazai forrásból finanszíroz. A pénzügyminiszter szerint a kormány legfontosabb programja a családi otthonteremtési kedvezmény és a kabinet most készíti elő a vidéken élők otthonteremtési támogatásának eszközeit, például a falusi csokot.

Eljuttatta az ellenzék a házelnöknek a rendkívüli parlamenti ülésnaphoz szükséges több mint 40 képviselői aláírást - közölte a Demokratikus Koalíció. A közlemény szerint a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP, valamint független képviselők a túlóratörvény és más jogszabályok megszavazását, a tiltakozó ellenzéki képviselők megbüntetését, és azt kívánják megvitatni, hogy később a rendőrök tétlenül nézték az ellenzéki képviselők elleni fizikai erőszakot. A Házszabály szerint Kövér László házelnöknek legkésőbb január 4-ére kötelező összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését.

Stratégiai egyeztetésre hívja a demokratikus ellenzéki pártok európai parlamenti kampányfőnökeit január első hetére az MSZP választási felkészülését irányító Ujhelyi István.A politikus szerint a választók voksaiért versengő ellenzéki erőknek egyeztetniük kell stratégiájukat, de nyilvánvalónak nevezte, hogy ez nem jelenthet közös nagy ellenzéki listát. Arról beszélt, hogy a karácsony előtt indult ellenzéki, szakszervezeti és választói együttműködés közös frontot hozott létre az Orbán-kormánnyal szemben.. A Fidesz úgy reagált: Újhelyi István a brüsszeli bevándorlás-politikát képviseli.

Kilépett a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportjából Székely Sándor. A parlament honlapjáról az derül ki, hogy a kilépés még a karácsony előtti utolsó munkanapon, december 21-én történt. Székely Sándor a DK és a Szolidaritás megállapodásának révén került fel Gyurcsány Ferenc pártjának listájára, onnan szerzett parlamenti mandátumot. Kilépésével már 9 független képviselő van a parlamentben.

Péntek délig érdemes elutalni a Babakötvényhez tartozó Start számlára szánt összegeket. Az idei támogatás ugyanis csak akkor jár, ha december 31-ig megérkezik a pénz - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. A tárca megismételte, hogy a 6 ezer forint éves állami támogatásnál és a jelenleg 5,4 százalékos kamattal ez az egyik legjobb pénzügyi gondoskodási lehetőség.

Néhány nap alatt több mint 3 és fél métert emelkedett a Duna vízszintje, mostanra meghaladta a 452 centimétert Budapestnél. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a folyam vízgyűjtő területén sok csapadék esett. A hőmérséklet növekedésével ráadásul a magasabban fekvő területeket borító hó is olvadni kezdett. Az árhullám elvonulása után apadás várható.

Még az idén leírhatók a 2018-ban vásárolt, jövő évre érvényes országos és megyei autópálya matricák. Ezáltal csökkenthető az adózás előtti eredmény. Fontos azonban tudni, hogy a megvásárolt matricák csak 2019. január 1-től 2020. január 31-ig érvényesek. A matricákat nem csak benzinkutaknál lehet megvásárolni, hanem utalással vagy bankkártyás fizetéssel az interneten és okostelefonon is.

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire figyelmeztetett a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. A pirotechnikai termékek egy részét a kijelölt üzletekben vagy az ideiglenes árusítóhelyeken csak december 28-tól december 31-ig lehet megvásárolni, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet. Évente 20-30 tűzeset történik az év végi tűzijátékok miatt.

Három virsli nem felelt meg a vizsgált 20 közül a szilveszter előtti ellenőrzésen. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot. A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki.

Váratlanul Németországba érkezett az amerikai elnök. Donald Trump csütörtök hajnalban meglátogatta a ramsteini bázison állomásozó katonákat - jelentette be a Fehér Ház, amely részleteket nem közölt. Az amerikai elnök Irakból érkezett a németországi amerikai támaszpontra. A Bagdadtól nyugatra fekvő al-Aszad légibázison azt mondta: Washingtonnak nincsenek tervei arra, hogy kivonuljon Irakból. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok támaszpontként használhatja Irakot, ha egy szíriai műveletre készülne.

Bécsben öt szerzetes megsérült egy templomban elkövetett rablásban. A két elkövető több embert kirabolt, majd elmenekült a helyszínről. A tettesek után hajtóvadászatot indítottak. Sajtóértesülések szerint a templomban lövöldözés is volt és a két tettes több órán át tartotta fogva a szerzeteseket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×