INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

patkány

párbeszéd

patkányirtás

Vándorpatkányok (Rattus norvegicus) a Bábolna Bio Kft. fővárosi laboratóriumának tenyészetében 2013. április 25-én. A cég nyerte a főváros patkánymentesítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.

A patkányok megjelenése miatt adtak be közérdekű adatigénylést

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Az elmúlt hetekben megnőtt a patkányok száma Budapesten, már buszmegállókban is találkozhatnak a fővárosiak a rágcsálókkal - mondta a Párbeszéd budapesti képviselője. V. Naszály Márta hozzátette: a közelmúltban egy új cég vette át a rágcsálók irtását.

Budapest patkány-szempontból eddig nagyon jó helyzetben volt a világ nagyvárosaival összehasonlítva, hiszen a rendszeres és tervszerű irtásnak köszönhetően alig lehetett a rágcsálókkal találkozni. Ám a rendszeres irtást 40 éven keresztül végző céget lecserélték, és azóta

megnőtt a patkányok száma,

olyan kerületekből is jelezték a patkányok jelenlétét, ahol korábban sosem láttak - mondta az InfoRádiónak V. Naszály Márta, a Párbeszéd budapesti képviselője.

"Egészen szürreális állapotok alakultak ki: mondjuk egy buszmegállóban állva rágcsálja valaki lábát egy patkány. Ez a helyzet tarthatatlan,

utána kell járni annak, hogy mi az összefüggés a cégváltás és a patkányhelyzet drasztikus romlása között"

- tette hozzá.

Az összefüggés kiderítésére V. Naszályi Márta közérdekű adatigényléssel fordult a Főpolgármesteri Hivatalhoz és az irtást végző céghez is. Elmondása szerint arról szeretne információkat kapni, hogy az elmúlt másfél évben a különböző területekről mennyi jelzést kapott a főváros a patkányok megjelenéséről, és ez mennyiben tér el a korábban tapasztalt szinttől. Hozzátette: még nem kapott választ a kérdéseire.

"A patkányok elszaporodása valós közegészségügyi veszélyt jelent. Ha tényleg romlott a helyzet, és ebben valóban közrejátszik a cégváltás, akkor sürgősen lépéseket kell tenni"

- hangsúlyozta V. Naszályi Márta.

Az InfoRádió keresi az irtást végző céget és a fővárost, új információ esetén frissítjük a cikket.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Eldurvul a patkányhelyzet
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018