eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Hasznos, de kikövetelni nem lehet

Jótékony hatásúnak tartaná a szieszta bevezetését Komáromi Zoltán háziorvos, mert a hosszan tartó kánikulában a szervezet kimerül, a teljesítmény romlik. A munkajogász szerint azonban központilag semmiképpen nem lenne szabad bevezetni.

Az ebéd utáni szieszta Spanyolországból származik, de számos más mediterrán vagy ázsiai országban is nagy hagyománya van. A nagyon meleg ellen azzal védekeznek az emberek, hogy mondjuk nagyon sok ásványvizet fogyasztanak, vagy bevezetik a sziesztát - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán háziorvos.

"Kialakulnak olyan szokások, amik északi országokban először furcsának tűnnek, de egy országnak döntést kell hozni a munkarendről, az üzletek nyitvatartásáról.

Ha ezt a döntést a politika meghozza, mert társadalmilag ez egy hasznos intézkedéscsomag lenne, akkor utána mindenki át fogja szervezni a munkaidejét, a munkarendjét"

- véli a háziorvos.

Háziorvosi rendelés vidéken és Budapesten

Vidéken a háziorvosi rendelők reggel 8 órától 12-ig, majd 13 órától-16-ig rendelnek. Budapesten évtizedek óta van délelőttös rendelés (8-12-ig) és délutános (16-20-ig) - emlékeztetett Komáromi Zoltán. Mint mondta, ez a bevált rendszer egyrészt jobban alkalmazkodik a betegek munkarendjéhez, másrészt a budapesti háziorvosoknak nem kell pont a legmelegebb órákban a rendelőben ülniük, ahol vagy van légkondicionáló, vagy nincs.

Napközbeni pihenő hatásai

A háziorvos szerint a tartósan 30 fok feletti hőmérséklet esetén az emberek hőleadása nem egyszerű, hiszen nincs hova leadni, ez pedig kimeríti a szervezetet. Ilyen esetekben:

  • Több folyadékot kell inni.
  • Olyan ruhadarabokat kell viselni, amik nem gátolják a verejtékezést és a hő leadását.

Segíthetünk egy ventilátor bekapcsolásával a komfortérzetünkön, de ha nap mint nap 30 fok felett marad a hőmérséklet, és éjszaka is nagyon meleg van, akkor

az emberi szervezet nem tudja kipihenni magát, ennek hatására csökken az energia, a koncentrációképesség, ami már a munkára is kihathat.

A háziorvos szerint, ha délben, ebéd után tud egy-két óra sziesztát beiktat az ember, egészen biztos, hogy délután négyre jobb kondícióban lesz. De mi van azokkal, akiknek nincs lehetőségük erre?

Kikövetelni nem lehet

Csak megállapodás alapján jöhet létre munkáltató és munkavállaló között, hogy egy cég bevezeti-e a sziesztát - mondta az InfoRádiónak Herczog László közgazdász.

A korábbi szociális és munkaügyi miniszter elmondta, hogy van lehetőség például osztott munkaidő bevezetésére, illetve ha az alkalmazottaknak van módjuk arra, hogy az osztott munkaidő biztosította hosszabb pihenőt a munkahelyen kívül töltsék a munkavállalók, ott lehet mérlegelni a szieszta lehetőségét. Sok helyütt azonban ez megoldhatatlan, hiszen olyan nagy a távolság a munkahely és lakás között, hogy az utazásra elmenne a szieszta ideje. A korábbi szociális és munkaügyi miniszter szerint éppen ezért központilag bevezetni semmiképpen sem szabad a sziesztát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×