INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

paks

vasút

közút

Ez lesz az új kormány egyik első döntése

Infostart

Az új kormány egyik első döntése a Paks környéki közúthálózat és a vasút fejlesztését célozza majd az atomerőmű-beruházás érdekében – mondta a Világgazdaságnak Süli János miniszter.

Már elkészültek az út- és vasúthálózat felújításának tervei a Pakson induló atomerőmű-beruházás érdekében, egyeztettünk a MÁV-val és a közútkezelőkkel, meghatároztuk a költségigényt is. Az elképzeléseket már benyújtottuk a kormányzatnak – mondta a Világgazdaságnak Süli János, a nukleáris kapacitás fenntartásáért felelős tárca nélküli miniszter a világ legnagyobb atomipari kiállításán, a Szocsiban hétfőn nyílt Atomexpón. A tárcavezető elárulta, ez lesz az új kormány első döntéseinek egyike.

A térségben majdnem minden utat fel kell újítani, mert a jelenlegi úthálózat és a vasút nem alkalmas arra, hogy azon a beszállítandó anyagokat, a 8-10 ezer munkást és az irányító személyzetet szállítsák. Most viszont már elkezdődtek azok a kisebb karbantartások, amelyeknek köszönhetően a síneken gyorsabban haladhatnak majd a vonatok.

A két új paksi blokk építési területén az első látványos változás a 20/10 kilovoltos felvonulási hálózat kiépítése és az alállomás létesítése lesz májusban és júniusban. Ezt a magyar fél végzi azért, hogy rendelkezésre álljon a villamos energia az építkezés alatt, amely nem a felvonulási, hanem a nagyobb épületek felhúzásához kell majd. A miniszter szerint a felvonulási területen egyébként még nem látszik semmi, az orosz fél egyelőre az engedélyek megszerzésén dolgozik. Az irodaépületé már a birtokában van.

Süli János szerint a Paks II.-re kifizetendő költség mértéke azon múlik, hogy a munka tíz évére tervezett közel 110 kifizetésből a projekt előrehaladásával mennyi jut 2018-ra. Tavaly tíz számlát fizettek ki, melyek együttes nagysága 30 milliárd forint volt, ennek a 80 százaléka (78 millió euró) jutott a magyar államra. Az összeget az állam már előtörlesztette, az átutalás május 3-án megtörtént. Előtörlesztésre a szerződés szerint akkor van mód, ha azt a költségvetés helyzete engedi, de akkor is, ha találunk jobb hitelt a kiváltáshoz.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018