eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla

Ez lesz az új kormány egyik első döntése

Az új kormány egyik első döntése a Paks környéki közúthálózat és a vasút fejlesztését célozza majd az atomerőmű-beruházás érdekében – mondta a Világgazdaságnak Süli János miniszter.

Már elkészültek az út- és vasúthálózat felújításának tervei a Pakson induló atomerőmű-beruházás érdekében, egyeztettünk a MÁV-val és a közútkezelőkkel, meghatároztuk a költségigényt is. Az elképzeléseket már benyújtottuk a kormányzatnak – mondta a Világgazdaságnak Süli János, a nukleáris kapacitás fenntartásáért felelős tárca nélküli miniszter a világ legnagyobb atomipari kiállításán, a Szocsiban hétfőn nyílt Atomexpón. A tárcavezető elárulta, ez lesz az új kormány első döntéseinek egyike.

A térségben majdnem minden utat fel kell újítani, mert a jelenlegi úthálózat és a vasút nem alkalmas arra, hogy azon a beszállítandó anyagokat, a 8-10 ezer munkást és az irányító személyzetet szállítsák. Most viszont már elkezdődtek azok a kisebb karbantartások, amelyeknek köszönhetően a síneken gyorsabban haladhatnak majd a vonatok.

A két új paksi blokk építési területén az első látványos változás a 20/10 kilovoltos felvonulási hálózat kiépítése és az alállomás létesítése lesz májusban és júniusban. Ezt a magyar fél végzi azért, hogy rendelkezésre álljon a villamos energia az építkezés alatt, amely nem a felvonulási, hanem a nagyobb épületek felhúzásához kell majd. A miniszter szerint a felvonulási területen egyébként még nem látszik semmi, az orosz fél egyelőre az engedélyek megszerzésén dolgozik. Az irodaépületé már a birtokában van.

Süli János szerint a Paks II.-re kifizetendő költség mértéke azon múlik, hogy a munka tíz évére tervezett közel 110 kifizetésből a projekt előrehaladásával mennyi jut 2018-ra. Tavaly tíz számlát fizettek ki, melyek együttes nagysága 30 milliárd forint volt, ennek a 80 százaléka (78 millió euró) jutott a magyar államra. Az összeget az állam már előtörlesztette, az átutalás május 3-án megtörtént. Előtörlesztésre a szerződés szerint akkor van mód, ha azt a költségvetés helyzete engedi, de akkor is, ha találunk jobb hitelt a kiváltáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×