eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Modulo M168 D típusú Ikarus buszok a BKV hazai gyártású metrópótló buszainak átadásán a közlekedési vállalat XI. kerületi Hamzsabégi úti telephelyén 2018. január 19-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Az Ikarus Egyedi Kft. cáfolja az észrevételeket

Cáfolja az Ikarus Egyedi Kft., hogy késve, és az ígértnél rosszabb minőségben szállítja a BKV-nak a 3-as metró pótlására gyártott új autóbuszokat.

A Népszava írt arról, hogy a BKV-nak április 11-ig 30 Modulo M 168 D típusú csuklós-buszt kellett volna megkapnia, de csak öt érkezett meg. Egy ilyen jármű 86 millió forintba kerül. A 30 buszért összesen 2,6 milliárd forintot kell kifizetni. A lap szerint a BKV nem adott egyértelmű választ arra, hogy behajtja-e a gyártón a napi 150 ezer forintos kötbért. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke is úgy tudja, hogy

nem halad megfelelően a buszok beszerzése.

Dorner Lajos azt mondta az InfoRádiónak, hogy a leadott 5 busz más minőségű az ígérthez képest.

"Volt ennek a kocsinak egy prototípusa, amelyet a BKV szakembereinek közreműködésével fejlesztettek ki. Az úgy volt jó, ahogy volt. Ennek ellenére a gyártó áttervezte a kocsikat, kivágott belőlük majdnem 600 centit, és sok alkatrészt olcsóbbra cserélt.

Ez erősen korlátozza a busznak a használhatóságát."

- mondta Dorner Lajos.

Dorner Lajos szerint a BKV buszainak nagy részét azonnal le kellene cserélni.

"Évről évre halasztódik. A BKV már több mint 300 csuklós-busztól esett el idáig is, ezt nem szabadna tovább folytatni. A BKV- nak önmagában legalább 500 buszt kellene azonnal kicserélnie" - tette hozzá.

Az új buszokat az Ikarus Egyedi Kft. gyártja. "A járművek határidőre készen lesznek, minden előírásnak megfelelnek, jó minőségűek, biztonságosak, 39-el több utast tudnak szállítani, mint az elődjeik, és mégis olcsóbbak, mint a konkurencia buszai" - olvasható a Társaság közleményében. Az Ikarus Egyedi Kft. jogi lépéseket tesz azok ellen, akik mást állítanak. A BKV egyelőre nem válaszolt az InfoRádió megkeresésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×