eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Igor, a Szegedi Vadaspark tigrise regeneratív sejtekkel történő kezelés előtt a vadasparkban 2018. április 18-án. Az eljárás során az állat saját zsírszövetéből vett regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetet tisztítás után visszaültetik a kezelésre szoruló csípőízületbe.
Nyitókép: Rosta Tibor

Különleges módszerrel kezelték a Szegedi Vadaspark tigrisét – galéria

Sajátsejtes ízületkezelési eljárással kezelték Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét.

Igornak komoly csípőízületi elváltozása, diszpláziája van, melyet eddig fájdalomcsillapítókkal kezeltek – mondta az InfoRádiónak a beavatkozást végző állatorvos, Gippert Róbert. A betegség tünete, hogy az állat nehezen kel fel, sántít, továbbá izomsorvadás és mozgáskorlátozottság is jelentkezett nála. A most alkalmazott őssejtkezlésnek köszönhetően „bekerül számos olyan anyag, ami az információközlésben és az egész gyulladáscsökkentésben, fájdalomcsillapírásban szerepet játszik” – emelte ki a szakértő.

A humángyógyászatban már bevett módszer az őssejtkezelés, állatoknál Közép-Európában csupán tavaly október óta végzik ezt Gippert Róberték.

„Az eljárás nagyon nagy előnye, hogy egy óra alatt lezajlik, nincsen nagyon invazív beavatkozás, egy pici tűszúrásnyi lukon benyúlunk, ahonnan a zsírszövetet kivesszük, utána történik meg a szeparálás és a visszajuttatás, egy műtét keretében”

– magyarázta az állatorvos. „Igor, ha felébred, utána nyugodtan élheti az életét, nincs varratszedés, nincs különösebb utókezelés, elkezdhet ugyanúgy mozogni, és általában 3-4 nappal utána jelentkeznek pozitív hatások, de 2-3 hét, mire a laikusok számára is érzékelhető, hogy minőségileg változik az állat élete” – tette hozzá. Ezután 4 hónapon keresztül progresszíven javul a tigris állapota, és éveken keresztül élvezheti életminőségének javulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×