INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

air france

sztrájk

hardy mihály

Roissy, 2018. február 22. Az Air France francia légitársaság béremelést követelő, sztrájkoló dolgozói vonulnak Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren a Párizs közelében lévő Roissyban 2018. február 22-én. A pilóták és a légiutas-kísérők 6 százalékos béremelést szeretnének. (MTI/EPA/Yoan Valat) *** Local Caption *** 52913429

Sztrájk az Air France-nál, budapesti járatokat is töröltek

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Több budapesti járatát is törölte az Air France légitársaság dolgozóinak nyolcadik sztrájknapja miatt - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője.

Az MTI információi szerint az Air France francia légitársaság dolgozóinak nyolcadik sztrájknapján, április 17-én, kedden a járatok 70 százaléka fog közlekedni.

Ez lesz a nyolcadik munkabeszüntetés a fizetésemelés érdekében februárban indult tiltakozás során. Az ágazatban dolgozó 11 szakszervezet béremelésért sztrájkol, hiszen 2011 óta nem volt erre példa. A szakszervezetek és a vezetőség közötti tárgyalások után a dolgozók nem vonták vissza a sztrájkfelhívást,

amely ezen a héten keddre és szerdára vonatkozik, majd április 23-24-én lesznek a következő munkabeszüntetések.

A tengerentúli járatoknak csak 55, az európaiaknak 65, a belföldieknek pedig mintegy 80 százaléka indul el kedden, s a közlekedő járatok esetén is fennakadásokra, és késésekre kell számítani.

Nem tudnak megegyezni

Az MTI szerint a légi-közlekedési szakszervezetek 6 százalékos béremelést akarnak, míg a cégvezetés a fizetések reálértékét megtartó 1 százalékos emelést a múlt héten 2 százalékra módosította az idei évre, s 2019 és 2021 között további 3,6 százalékos emelést javasolt, de a szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot. A menedzsment szerint nem lehet teljesíteni a dolgozók követelését úgy, hogy ne sérüljön a cég hosszú távú növekedési terve.

Magyarországra is kihat a sztrájk

Hardy Mihály a Budapest Airport szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy a mai napon 4 járatuk menne Párizsból, ezeknek a felét kénytelen volt törölni az Air France. Kimarad a menetrend szerint Párizsból 9.05-kor és a 22.55-kor érkező járat. Nem indult el Budapestről a 9.50-es járat sem.

"Viszonylag jó hír viszont az utazóknak, hogy két járat azért ma közlekedik, a 16:25-ös, és a 17 óra 20-as járat megérkezik, és 50 perc múlva visszafordul, és megy is Párizsba"

- mondta Hardy Mihály.

Hozzátette, hogy akiknek váltottak jegyet valamelyik gépre, azok már értesültek az Air France-tól a sztrájkról, és annak hatásairól.

Hardy szerint a francia légitársaság valamilyen módon biztos, hogy megoldja, hogy az utasok eljussanak az úti-céljukhoz, akár a csoporthoz tartozó másik légitársaságon keresztül, vagy kerülőúton, vagy harmadik légitársasággal.

"Azoknak a külföldieknek, akiknek nincs Magyarországon lakásuk, vagy ezt kérik, őket természetesen szállodában helyezik el Magyarországon, mindaddig amíg nem sikerül megoldást találni"

- mondta.

Nyitókép: YOAN VALAT

Kapcsolódó hang

Sztárjk az Air France-nál, budapesti járatokat is töröltek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018