eur:
388.56
usd:
361.37
bux:
68859.79
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pexels

Zöldségek veszélyes fertőzésének eredetét keresik magyar cégeknél

Magyarország is érintett abban az európai lisztéria-járványban, amely több halálos áldozatot is követelt az elmúlt években.

Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát – erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a Nébih. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrég tett közzé értékelést arról a lisztéria-járványról, amely 2015-től 2018 márciusa között Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést – közöttük hat halálesetet – okozott.

A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát okolják.

A Magyarországot is érintő esetekben eddig az derült ki, hogy a kiszállított tételek közvetlenül lengyelországi továbbfeldolgozókhoz kerültek. A hivatal szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a termékek hol szennyeződtek baktériummal.

A Nébih tájékoztatásas szerint a szóban forgó alapanyagok termelése és gyorsfagyasztása Magyarországon történt, de azokat több esetben külföldi cégek csomagolták. A Nébih most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál.

2-3 perces forralás szükséges

  • Az európai járványt okozó Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.
  • A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele könnyíti a baktérium szaporodását.
  • A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető.
  • A fertőzés jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás. A legérzékenyebb csoportot a csecsemők, a várandós nők, az idősek és a gyenge immunrendszerű emberek alkotják.
  • A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×