eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület tudományos munkatársa (jobbra) egy nagy létszámú látogató csoportot kalauzol a tanösvényen, a déli hegyoldal sziklái között. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Hétvégi tippek túrázóknak

Érdemes a természetnek is esélyt adni a hétvégén, mert szép lesz az idő. Útvonalajánló túrázóknak.

Alsóörsről egy hozzávetőleg nyolc kilométeres, nagyon szép túra indítható a Csere-hegyen keresztül a Somlyó-hegyre. Mindkettőn van egy kilátó is, gyönyörű balatoni panorámával.

A Bakonyban Bakonykútitól Királyszállásig a Burok-völgyön át érdemes kirándulni, útközben szedhetnek medvehagymát, de a szabályokat tartsák be. Ha egy kicsit hosszabb program is belefér az idejükbe, akkor Bakonykútitól egészen Jásdig elmehetnek a kéktúra útvonalán. Ebben az esetben 21 kilométer megtétele vár önökre. A kéktúrázók egyébként a Remete-szurdok és Piliscsaba közötti szakaszt is választhatják a Budai-hegyekben; nem fognak csalódni.

A Gerecsében Tardosról indítható körtúra a Nagy-Gerecse, a Nagy-Pisznice, a Pisznice-oldal, a Gerecse-oldal és a Vörösmárvány-bánya érintésével. A Tihanyi félszigeten a sajkodi strandról elindulva a Hosszú-hegyen keresztül, az Aranyház és a Belső-tó mellett elgyalogolva, a Kis-erdő-tető, a Csúcs-hegy és a Nyerges-hegy meghódításával tölthetik el a napjukat.

A Dunakanyarban Zebegény felől a folyó feletti sziklába vájt Remete-barlang is izgalmas élmény lehet.

A Keszthelyi hegységben Zalaszántónál érdemes rálépni az ösvényre. Menjenek el a Tátikai ősbükkösbe, ott 220 éves fákat is megcsodálhatnak.

A Vértesben a Csákberény, Gánt és Csákvár körüli erdők sárga sommezői és tavaszi héricsei hívogatják a természetjárókat. Virágillatban ilyenkor a Naszály is gazdag, oda is érdemes elmenni.

A Via ferrátázóknak így, a szezon elején a cseszneki Kőmosó-szurdokban kiépített vasalt utakat javaslom gyakorlásképpen, utána következhetnek a hosszabb és nehezebb osztrák, olasz és francia pályák.

A kerékpárosok számára a Dorog-Dobogókő-Pilisszentkereszt-Pomáz-Szentendre-Pilisszentlászló-Dömös-Pilismarót-Esztergom-Dorog útvonal lehet kiváló választás.

Az idő - az szép lesz, túrázóknak való.

"A következő napokban változékony idő várható, a napsütés mellett időnként gomolyfelhők is lesznek az égen, amikből főként a jövő héten elején alakulhat ki eső-zápor.

Erősödik a nappali felmelegedés, vasárnaptól 20 fok körül alakulnak majd a maximumok"

- mondta Lupták Dóra, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg egyebek mellett a Bükki forrásokat, a Teleki 50-et, a Sukoró 25-öt, a pécsi TV-torony 45-öt, a Kubát Hugó, a Vukov Péter, a II. Rákóczi Ferenc és a Thury György emléktúrát, valamint a József Attila, a VérKÖr és a V. Strázsa Honvéd teljesítménytúrát, illetve a Tavaszi Hadjáratot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×