eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Péntek délután 4 óráig lehet mozgóurnát kérni a helyi jegyzőtől - a nap hírei

A politikusi gyűlöletbeszéd elleni fellépésre szólította fel Magyarországot az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága. A Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd profilhoz férhettek hozzá illetéktelenek.

Péntek délután 4 óráig lehet mozgóurnát kérni a helyi jegyzőtől. Azok igényelhetik ezt, akik a választás napján az egészségi állapotuk, illetve fogva tartásuk miatt nem tudnak elmenni szavazni. Szintén pénteken 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az országgyűlési választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

A levélszavazatok legalább 80 százaléka érvényes a Nemzeti Választási Iroda eddigi tapasztalatai szerint. Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve.

Több mint 53 ezer időskorú és megváltozott munkaképességű ember kap tartós élelmiszercsomagot - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly kifejtette: a 10 milliárd forint keretösszegű program 2021-ig tart, a rászorulók addig háromhavonta kapnak támogatást.

A politikusi gyűlöletbeszéd elleni fellépésre szólította fel Magyarországot az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre azzal reagált, hogy felszólította az ENSZ emberi jogi bizottságát, ne avatkozzon bele a magyar választási kampányba.

Az Európa Tanács szerint Romániában szélesíteni kellene a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát a bírósági és a gazdasági életben. Jelenleg ugyanis a kisebbségi nyelveket csak olyan települések közhivatalaiban lehet hivatalosan használni, ahol a kisebbséghez tartozó népesség aránya a lakosság több mint ötödét teszi ki.

A Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd profilhoz férhettek hozzá illetéktelenek a felhasználók tudta és engedélye nélkül. Mark Zuckerberg elismerte: a cég nem figyelt eléggé a visszaélések megelőzésére és arra, hogy az emberek hogyan használhatják fel ártalmas célokra is az eszközöket.

Kibertámadás esetén is életbe léptethető a NATO kollektív védelme, és a szövetségesek egymás segítségére siethetnek - jelentette ki az észak-atlanti szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg kanadai tisztségviselőkkel tárgyalt Ottawában a NATO vezetőinek közelgő brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Németországban óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezte Carles Puigdemont volt katalán elnököt a Schleswig-Holstein tartományi felsőbíróság. A katalán politikusnak 75 ezer eurót kell letétbe helyeznie.

Az olasz választások győzteseként a jobbközép koalíciót vezető Liga és az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is hajlandó a közös kormányalakításra. Az államfő a jövő héten folytatja a konzultációt a pártokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×