eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tovább gyűrűzik Lázár János bécsi videójának ügye

Panaszt tesz a Facebooknál Lázár János, mert a közösségi oldal törölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi videóját. A fideszes politikus arról forgatott elrettentőnek szánt kisfilmet, hogy milyen sok a bevándorló Bécsben. Az osztrák sajtó és Bécs egyik vezető tisztségviselője után a Jobbik és a LMP is reagált a kancelláriaminiszter kijelentéseire.

"Bécs egyik régi nagyhírű kerületében vagyunk, ahol 20 évvel ezelőtt egyetlen bevándorló sem volt. Ma ebben a kerületben már csak fehérek és keresztények, idős nyugdíjasok vannak, mindenki más bevándorló", akik már nem beszélnek németül, sok közöttük a bűnöző és a bécsi utcák koszosak miattuk - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az osztrák fővárosban készített videofelvételen. Lázár János szerint a magyar városok is ilyenek lesznek, ha az ellenzéki pártok beengedik a migránsokat.

"Ha bejönnek, ez a folyamat megállíthatatlan" - mondta.

Ausztriában nagy felháborodást okozott

A lapok vezető hírben számoltak be Lázár János videójáról. A Standard és a Presse a miniszter szemére vetette, hogy az átvitte Bácsbe a magyar választási kampányt. A Kurier megjegyezte, hogy a bécsi utcák Lázár János állításával ellentétben kifejezetten tiszták

A Krone Zeitung megkérdezte Sebastian Kurzot is, de a kancellár még nem látta a videót, ezért csak annyit mondott, hogy fontosnak tartja a tisztelettudó együttélést. Bécs korábbi alpolgármestere, Renate Brauner Nemzetközi kapcsolatokért felelős városi tanácsnokként azt kívánta a magyar városoknak a Twitteren, hogy azokban is legyen legalább olyan magas az életszínvonal, mint Bécsben, amit évek óta vezeti a világ legélhetőbb településeinek listáját.

A Facebook később törölte a felvételt, mert megsértette az oldal alapelveit. Lázár János egy újabb videóban reagált a közösségi oldal döntésére.

"Megdöbbentőnek tartom, hogy a migránsokról nem lehet őszintén beszélni, mert a Facebookon cenzúra van. Nyilvánvaló, hogy az emberek elől el akarják hallgatni, takarni a valóságot. Ez ellen a cenzúra ellen tiltakoznunk kell. Én tiltakozom a Facebook európai központjánál. Mindenkit arra kérek, hogy a lazarjanos.hu oldalról töltse le ezt a videót és ossza meg minél több emberrel."

Magyar reakciók

Tuzson Bence kormányzati kommunikáciért felelős államtitkár is úgy gondolja, hogy a Facebook beavatkozott a választási kampányba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy nem látta a videót, de az szerinte is tény, hogy a bécsi gyerekek között nagyon sok bevándorló van, az ország fejlettsége azonban nem ennek köszönhető.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje méltatlannak és az osztrák-magyar kapcsolatokra nézve károsnak tartja Lázár János bécsi videóját. Vona Gábor Orbán Viktor nevében is bocsánatot kért az osztrák emberektől.

Az LMP írásbeli kérdést nyújtott be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez. A párt azt szeretné tudni, hogy mi a magyar külügy álláspontja arról a videóról, amelyben Lázár János az LMP szerint rasszista kijelentések formájában sértegeti az osztrákokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×