eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Több vírus is fenyegeti az egészségünket

Az elmúlt héten országosan az egyhetedével nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az egy héttel korábbi adatokhoz képest.

Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádióban azt mondta, nem egyenes arányosan növekszik a influenzaszerű megbetegedéseknek a száma, az elmúlt héten országosan mintegy 13,5 százalékkal emelkedett.

A szakember elmondta, Budapesten és Pest megyében a fertőzések száma stagnál, Fejér megye pedig szinte az influenzajárvány kezdete óta a legfertőzöttebb megyének számít. Baranya, illetve Nógrád megyében már csökkent a fertőzötteknek száma.

A 7. héten összesen 69 150-en fordultak orvoshoz, 66 százalékban kiskorúak és fiatal felnőttek,

de többségében a fiatalkorúak fertőzöttek meg,  vagyis az a korosztály, amelyik az iskolákban össze van zárva a másokkal.

Szabó Enikő elmondta, az elmúlt hetekben továbbra is az úgynevezett japán influenza dominál, de a B vírus egyéb fajtái mellett az A vírus is felütötte a fejét az országban, mint a H1N1 vagy a H3N2. Továbbá kimutattak olyan típusokat is, mint az RSV vagy az Adenovírus, amelyek nem influenzavírusok, de hasonló tüneteket produkálhatnak. A korábbi tendenciákhoz összehasonlítva az állapítható meg, hogy

2-3 hét múlva már csökkenhet a megfertőzések száma,

és nem várható hogy megugorjon a fertőzések száma, vagy hogy más betegség jelenjen meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×