eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hó alatt a fél ország - itt a figyelmeztetés

Hó alatt a fél ország - itt a figyelmeztetés

Tíz megyére adott ki figyelmeztetést havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Veszprém megyére adtak ki első fokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (kb. 250-300 m felett) változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható. A várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 cm közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel. Emellett kisebb körzetekben

akár 15 cm körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet lepel-1, 2 cm-es hóréteg.

Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. reggeli összesítése alapján mintegy

330 munkagépe végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat

folyamatos rotációban az országos közúthálózaton. A preventív beavatkozásokat, vagyis az alászórási munkákat valamennyi területen elvégezték, kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a társaság, vagyis első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×