eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Most jobbak voltak a diákok a szövegértési vizsgálaton

Most jobbak voltak a diákok a szövegértési vizsgálaton

Minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok a szövegértési képességeket vizsgáló PIRLS-felmérésen tavaly.

Az Oktatási Hivatal főosztályvezetője elmondta: Magyarország 15 pontot javított a 2011-es eredményhez képest és tavaly 554 pontot ért el. Balázsi Ildikó hozzátette: a magyar tanulóknál 8 ország diákjai értek el jobb eredményt, tíz olyan ország van, ahol hasonló eredmények születtek és 31 állam oktatási rendszere gyengébb mutatókat produkált. A negyedikes lányok szövegértési készsége e a felmérés szerint egyértelműen jobb, mint a velük egyidős fiúké.

A magyar diákok

az élményszerző szövegeknél - például mesék, irodalmi alkotások - jobb eredményt értek el, mint az információszerző szövegeknél

- például interjúk, tankönyvi szövegek. Ugyanakkor mindkét szövegtípusnál javultak az eredmények az előző méréshez képest.

Öt százalékkal jobbak voltak a pontszámok 2011-hez képest a tanuló képességszinteket tekintve.

A PIRLS-vizsgálat a 9-10 éves diákok szövegértési képességét méri fel, ötévente bonyolítják el, 2016-ban ötven ország 319 ezer tanulója töltötte ki a tesztet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×