eur:
394.23
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy feltétellel kisegíti az állam az adósságfelhalmozó kórházakat

Egy feltétellel kisegíti az állam az adósságfelhalmozó kórházakat

A Honvéd Kórház halmozta fel a legnagyobb tartozást, mintegy 3,8 milliárd forintot, egy hónap alatt félmilliárddal növelve a kifizetetlen tételek tömegét – derül ki az Államkincstár adataiból. A kormány múlt héten döntött a kórházak adósságának újabb konszolidálásáról.

Az egészségügyi intézmények szeptember végére 39,4 milliárd forint tartozást halmoztak fel – írta a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. A cikk szerint az adatszolgáltatásra kötelezett 663 intézmény nagyjából felének, 342-nek volt tartozása. Ebből 30 nap alatti elmaradása 151 intézménynek volt az államkincstár kimutatása szerint.

A legnagyobb adósságot a Honvédkórház halmozta fel, a hátralék szeptember végére 3,8 milliárd forint volt, félmilliárddal több, mint egy hónappal korábban. Szintén kilenc számjegyű tartózása van a Péterfy Sándor Utcai Kórháznak, a Békés Megyei Központi Kórháznak és a Pécsi Tudományegyetem kórházának, az összegek az említés sorrendjében 1,8, 1,5 és 1,3 milliárd forint. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelezte, a kormány ismét kórház-konszolidációba kezd.

„A kormány jóváhagyott 56 milliárd forintot, ezt az összeget a gazdasági minisztérium a tárca rendelkezésére bocsátja”

– mondta a miniszter. 

A kormánydöntés értelmében azon intézmények kapnak támogatást, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Az Államkincstár idézett adatai szerint a szeptember végi 39,4 milliárd forintos adósságállományból 200 millió az állammal, 100 millió pedig a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben áll fenn. A további 39,1 milliárd forint szállítókkal vagy szolgáltatókkal szembeni tartozás, amelyből 700 millió forint államháztartáson belülre irányul, vagyis összességében kicsit több mint 38 milliárd magáncégek követelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×