eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ez lehetne a kötelező kéményseprés megszüntetése helyett

Ez lehetne a kötelező kéményseprés megszüntetése helyett

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete szerint a vidéki háztartások ötöde kéményellenőrzés nélkül maradhat idén.

A katasztrófavédelem 2016 júliusa óta 2600 településen ellenőrzi ingyen a kéményeket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint szeptember végi közleménye szerint több kéményt tudnak megvizsgálni, mint amikor ezt a munkát magáncégek végezték, hiszen ők olyan helyre is bejutnak, ahová más évtizedek óta nem volt képes. Erre a megállapításra jutott az Állami Számvevőszék is.

Közben az Országgyűlés elé került egy törvénymódosítás, ami a családi házak esetében nem tenné kötelezővé a kémények ellenőrzését, hanem a lakókra bízná, hogy hívnak-e szakembert vagy sem. Ez ellen a Jobbik, az MSZP, a DK és a Párbeszéd is hevesen tiltakozott. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete pedig megrendelt egy kutatást, ami Huszár Tibor elnök szerint független, sőt reprezentatív volt, és azt igazolta, hogy a Katasztrófavédelem a vidéki házak 20 százalékában nem fogja tudni elvégezni a kötelező kéményellenőrzést.

A magyar lakosság körében körülbelül 61 százalékánál végezte el a szolgáltatást a katasztrófavédelmi szerv – mondta az InfoRádiónak a testület vezetője.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság cáfolja az ipartestület állításait. Mukics Dániel, a szervezet helyettes szóvivője szerint mind a megfelelő létszámmal, mind a megfelelő eszközökkel rendelkeznek a feladat ellátására. A sormunka egész évben folyamatosan zajlik. Hozzátette: az ipartestület javaslata nem reprezentatív, hiszen a kéményseprés gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszközt használnak az adott otthonban.

Ha gázzal vagy zárt égésterű fűtőeszközzel, akkor oda csak kétévente érkezik kéményseprő az ingyenes sormunkára.

Huszár Tibor ismertette az ipartestület javaslatait is. Véleményük szerint semmilyen körülmények között nem kéne megszüntetni az égéstermék-elvezetők kötelező ellenőrzését, sokkal inkább a szolgáltatás felgyorsítását szorgalmazzák. Az érintettek feltehetően nem fogják megrendelni a vizsgálatot, önmagukat veszélyeztetve ezzel.

A Kéményseprők Országos Ipartestülete felajánlotta segítségét egy új kéményseprő-szervezet létrehozásához – jelezte az elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×