eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kiderült, mikor tűnnek el a hazai patikákból a homeopátiás szerek

Kiderült, mikor tűnnek el a hazai patikákból a homeopátiás szerek

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elfogadja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalását arról, hogy a homeopátiás gyógyszerek terápiás hatása nem bizonyított, és levélben tájékoztatja a patikákat az ügyről. A gyógyszertárak polcairól azonban csak akkor fognak lekerülni ezek a készítmények, ha az erre hivatott londoni bizottság kiveszi azokat az Európai Gyógyszerkönyvből - mondta az InfoRádiónak a köztestület elnöke.

Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne – ezt állapította meg szeptemberi állásfoglalásában az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.

Ennek a véleménynek a szakmai helyességét a Magyar Gyógyszerészi Kamara is elfogadja. Hankó Zoltán elnök az InfoRádiónak kiemelte: a szervezetnek nincs kompetenciája arra, hogy egy tudományos testület véleményét megkérdőjelezze, és az nem is lenne helyes gyakorlat.

Hangsúlyozta, hogy ezzel a kérdéssel minden érintett testületnek, beleértve az Európai Gyógyszerkönyv Bizottságot és a gyógyszerek európai harmonizációs szabályozásával foglalkozó szakembereket, foglalkozniuk kell és valamelyik álláspontot ki kell alakítaniuk.

Hiába az állásfoglalás arról, hogy nem hatékonyak a szerek, a patikák polcain továbbra is ott vannak a termékek. Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy a homeopátiás gyógyszernek nevezett termékek forgalomba hozatali engedélyezési eljárása jogszabályon és gyógyszerkönyvi előírásokon alapuló hatósági eljárás, vagyis ezek a termékek, függetlenül attól, hogy a hatásosságuk nem igazolható, legális módon vannak forgalomban. Ahhoz, hogy ezek a termékek a gyógyszertárak polcairól, vagy a homeopátiás termékeket forgalmazó helyekről lekerüljenek,

az európai jogszabályi háttérnek, az európai gyógyszerkönyvnek kell megváltoznia, ezt követően pedig hatósági döntéseknek kell megszületniük

– fejtette ki.

Hankó Zoltán közölte: a európai gyógyszerkönyv fölött egy londoni székhelyű bizottság gyakorolja a felügyeletet. Ennek a testületnek van joga arra, hogy a gyógyszerkönyvbe új cikkelyeket emeljen be, a jelenlegieket módosítsa vagy törölje.

Ha a londoni bizottság úgy dönt, hogy a homeopátiás készítményeknek ki kell kerülniük az európai gyógyszerkönyvből, akkor az automatikusan maga után vonja a magyar gyógyszerkönyv és az ezzel kapcsolatos jogszabályok módosítását is – emelte ki.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara az álláspontjáról tájékoztató anyagokat készít, és a jövő heti államigazgatási egyeztetéseken a tárgyalópartnerekkel is közli azt.

A döntés ettől kezdve az ő kezükben van

– mondta az elnök.

Hankó Zoltán szerint ha az európai gyógyszerkönyvből kikerülnek a homeopátiás készítmények, vagyis nem lehet azokat gyógyszernek nevezni, és nem lehet a gyógyhatásukra hivatkozni, akkor az ilyen termékek forgalmazásuk indokát veszítik el. Hogy ezek után a homeopátiás szereket hol lehet árusítani, az már nem a gyógyszerészi kamara dolga - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×