INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

hírek

inforádió

belföld

bíró

bíróság

családjog

képzés

Ilyen még nem volt: érzékenyítő képzés

Ilyen még nem volt: érzékenyítő képzés

Infostart

Kötelező képzésen vesznek részt a családjoggal foglalkozó bírák, akik havonta egyszer a szakmai mellett érzékenyítő képzésekkel is frissítik és tágítják a tudásukat. A komplex családjogi képzésben nemcsak tapasztalt családjogi kúriai bírók és elsőfokú bírók tartanak előadásokat, hanem pszichológusok és gyermekjogi szakértők is – mondta az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinműsorában Várai-Jeges Adrienn, az Országos Bírósági Hivatal Igazgatási Osztályára beosztott családjogi bíró.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének stratégiai célja a bírák képzése – hangsúlyozta Várai-Jeges Adrienn.

A családjogi bírák képzése 2015 előtt is hangsúlyos volt: a Magyar Igazságügyi Akadémián számos gyermekközpontú igazságszolgáltatással, családjoggal, nemzetközi családjoggal kapcsolatos központi képzés volt, ami mellett régiós, helyi képzések is voltak az ország különböző pontjain.

A képzés 2015-ben még nagyobb hangsúlyt kapott, ugyanis ebben az évben elindult a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás országos program keretében a családjogi bírák kötelező képzése, ami a főváros területén lévő családjogi bírákat érintette – ismertette a családjogi bíró.

Hozzátette:

ez volt az első kötelező képzés, amin minden olyan bírónak, aki Budapesten családjogot tárgyal, kötelező volt részt vennie.

A program 2015 februárjában indult, és az eredeti tervek szerint decemberben ért volna véget. A családjogi bírák azt kérték, hogy folytatódjon a program, így az a Fővárosi Törvényszéken 2016 áprilisában fejeződött be.

Ilyen még nem volt: érzékenyítő képzés

Elmondta, hogy a pilot program keretében havonta egyszer, általában hétfői napokon 9-től 12 óráig tartott a képzés, mivel ekkor nem tárgyalnak a bírák.

„Igyekeztünk nagyon sok szakmai témát bevinni ebbe a képzésbe:

szó volt a házasságfelbontásról, a szülői felügyeletről, a nemzetközi családjogról, a gondnoksággal kapcsolatos perekről és közeli hozzátartozók közötti távoltartásról”

- sorolta Várai-Jeges Adrienn.

„De nemcsak a szakmai részre koncentráltunk, hanem az érzékenyítő képzésekre is: a gyermekek meghallgatására, a tárgyalótermi konfliktuskezelésre, a családon belüli vagy a partnerkapcsolati erőszak felismerésére, kezelésére” - emelte ki az Országos Bírósági Hivatal Igazgatási Osztályára beosztott családjogi bíró.

„Próbáltunk egy nagyon komplex családjogi képzést szervezni, ezért nemcsak tapasztalt családjogi kúriai bírók és elsőfokú bírók tartottak előadásokat, hanem

meghívtunk pszichológus és gyermekjogi szakértőket is”

– részletezte Várai-Jeges Adrienn.

A témáról bővebben az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinműsorában hallhat.

Kapcsolódó hang

A családjogi bírók is tanulhatnak új dolgokat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018