INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

kábítószer

drog

leszokás

terápia

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz

Infostart

Harminc éve működik a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona. Az intézmény olyan fiatal fiúkat fogad, akik önként vállalják, hogy leszoknak a kábítószerről - mondta az InfoRádióban a szervezet egyik mentora, Józsa Péter.

Kapunyitás

„Minden évben nyílt napot tartunk, hogy minél többen megismerjék a munkánkat, lássák, hogy

szó sincs rácsokról, őrökről és gyógyszerekről.”

A bentlakásos drogterápiás otthon 18 és 35 év közötti fiúkat fogad, és van egy külön tinédzser rehabilitációs központ is, ahol 12-18 éves fiúk gyógyulnak – mondta el a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának mentora.

„Az otthonba mindenki önszántából érkezik. A fiúk az előgondozó irodában jelentkeznek, majd két-három hónap várakozás, illetve foglalkozás után kezdődik nálunk a tíz hónapos vagy egyéves program.

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz

A kábítószerről meg az alkoholról leszokni nagyon egyszerű és gyors folyamat, de a tisztaság, absztinencia megtartását meg kell tanítanunk.”

A fiúk a program után visszakerülnek az előgondozó irodába utógondozásra; ahol fejlesztő felkészítő foglalkozásokon vesznek részt és közfoglalkoztatott státuszban dolgozni kezdenek – mondta a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának mentora.

„A misszión belül maradnak, járnak utógondozásra, foglalkozunk velünk, bármikor segítséget kérhetnek. Ha itt is eltöltenek egy-két évet, akkor mehetnek a nagybetűs életbe.”

Ok: emberi kapcsolatok

A kábítószerezés oka általában az emberi kapcsolatokban kereshető. Gyakori, hogy családi kapcsolatok nem működnek, nincs jelen az édesapa, de az is előfordul, hogy túl sok szeretetet zúdítanak a fiúra és nem hagyják, hogy kifejlődjön a személyisége, ez ellen lázad – mondta az otthon mentora.

„A terápia első négy hónapja erről szól: a fiúk feltárják a múltjukat.”

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz

Józsa Péter elmondta, napjainkban átalakult a szerfogyasztás Magyarországon, a korábbi „normál” – speed, heroin, kokain – drogok helyett már az olcsó és nagyon káros dizájner drogokat - biofű, zene, kristály - fogyasztják a fiatalok.

Kapcsolódó hang

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018