eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Így mindenkinek gyereke lesz

"Így mindenkinek gyereke lesz"

Bővíti a lombikprogram finanszírozását a kormány. A lombikprogram beültetéseinek 70 százalékát végző Kaáli Intézet alapítója üdvözli az eljárásra fordított állami forrás megduplázásának hírét.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta: a lombikprogram bővülő finanszírozásának részeként emelkedik az államilag támogatott beültetések száma, és a gyógyszertámogatás mértéke. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: emellett állami kórházaknak is lesz lehetőségük beültetést végezni.

„Ez egy komplex előterjesztés. Fontos pontja, hogy egy év alatt megdupláznánk az OEP által lekötött kapacitások éves finanszírozását. Ha valakinek sikerült az első programja és újra vállalkozna, akkor megint kaphat támogatást az OEP-től, tehát már csak az életkor lenne korlát. A díjtételt úgy emelnénk meg, hogy minél több élve születés legyen, tehát az intézmény abban legyen érdekelt, hogy minél hatékonyabban működjön. Annak, aki állami ellátáson keresztül kapja meg a kezelést, felemelnénk a gyógyszertámogatást a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A negyedik fontos eleme pedig az, hogy az olyan állami intézmények, amelyek bővítenék az ellátásukat, az eszközvásárlásra kaphatnak állami támogatást.”

A lombikprogram beültetéseinek 70 százalékát végző Kaáli Intézet alapítója üdvözli az eljárásra fordított állami forrás megduplázásának hírét. Kaáli Nagy Géza szerint minden meddő párnak meg kell adni a lehetőséget, hogy gyermekük szülessen, állami finanszírozási korlát nélkül.

„Ami egy kicsit engem zavar, hogy a finanszírozás nem a kórházaknak meg a Kaáli Intézetnek jár, a betegeknek kell adni. El kellene törölni az úgynevezett teljesítmény volumenkorlátot, hogy aki eldöntötte, hogy szeretne, annak születhessen gyereke. 25-30 éves korban mindenkinek gyereke lesz ezzel a módszerrel.”

A professzor azt is elmondta: egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy a párok esetében életkori határt kell szabni, 40 év fölött ugyanis ez az orvosi módszer már kevéssé eredményes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×