eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Bővíti a lombikprogram finanszírozását a kormány. Az egészségügyi államtitkár azt mondta: ennek részeként emelkedik az államilag támogatott beültetések száma, és a gyógyszertámogatás mértéke, egyúttal az állami kórházaknak is lesz lehetőségük ezentúl beültetést végezni.

A jövőben több lehetőséghez jutnak a meddő párok, akik lombikprogramban vesznek részt. A kormány nagyobb finanszírozást adna az embriók beültetésére, növelné a gyógyszertámogatást, és immáron nemcsak magánklinika, hanem állami kórház is lehetőséget kapna a lombikeljárásban – mondta egy budapesti rendezvény után Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

„Ez egy egészen komplex előterjesztés. Fontos pontja, hogy azokat a kapacitásokat, amelyeket az OEP finanszíroz, meg szeretnénk duplázni egy év alatt. Úgy változna a finanszírozás, hogy

ha valakinek sikerült az első programja, és újra akar vállalkozni, akkor újra négyig lehet támogatást kapni az OEP-től.

Ebből a szempontból nem lesz majd semmilyen korlát – a korlát majd az életkor lesz. Másrészt szeretnénk megemelni úgy a díjtételt, hogy minél több élve születés legyen, tehát az intézmények abban legyenek érdekeltek, hogy minél hatékonyabban működjenek. A harmadik, hogy ha valaki állami ellátáson keresztül kapja meg a kezelését, azoknak szeretnénk felemelni a gyógyszertámogatást a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A negyedik pedig az, hogy az állami intézmények, amelyek egyébként szeretnék bővíteni a saját ellátásukat, az ehhez szükséges eszközvásárlásra kaphatnak majd állami támogatást” - ismertette az egészségügyi államtitkár.

Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Korábban a lombikbébi programmal foglalkozó – idén 25 éves – Kaáli Intézet alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor hívta fel a figyelmet arra, hogy sok ezer gyerekkel több születne, ha az állam nem korlátozná, hányan eshetnek teherbe a társadalombiztosítás által támogatott mesterséges megtermékenyítéssel.

„Az OEP felmérése szerint

ha az összes házaspár kezelését finanszírozná a kormány, akkor két-háromezerrel több gyerek születne, akár 3500 gyereket is vállalnának.

Ezt érdemes lenne megfontolni, mert nem sok pénzbe kerül. Fel kellene oldani azt a mesterséges volumenkorlátot, ami ezekre a kezelésekre vonatkozik” - javasolta a professzor.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta:

a lombikprogramot nem tekinti demográfiai csomagnak, hanem egy lehetőségnek azok párok részére, akiknek máshogy nem lehet gyerekük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×