eur:
394.28
usd:
369.96
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Bővíti a lombikprogram finanszírozását a kormány. Az egészségügyi államtitkár azt mondta: ennek részeként emelkedik az államilag támogatott beültetések száma, és a gyógyszertámogatás mértéke, egyúttal az állami kórházaknak is lesz lehetőségük ezentúl beültetést végezni.

A jövőben több lehetőséghez jutnak a meddő párok, akik lombikprogramban vesznek részt. A kormány nagyobb finanszírozást adna az embriók beültetésére, növelné a gyógyszertámogatást, és immáron nemcsak magánklinika, hanem állami kórház is lehetőséget kapna a lombikeljárásban – mondta egy budapesti rendezvény után Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

„Ez egy egészen komplex előterjesztés. Fontos pontja, hogy azokat a kapacitásokat, amelyeket az OEP finanszíroz, meg szeretnénk duplázni egy év alatt. Úgy változna a finanszírozás, hogy

ha valakinek sikerült az első programja, és újra akar vállalkozni, akkor újra négyig lehet támogatást kapni az OEP-től.

Ebből a szempontból nem lesz majd semmilyen korlát – a korlát majd az életkor lesz. Másrészt szeretnénk megemelni úgy a díjtételt, hogy minél több élve születés legyen, tehát az intézmények abban legyenek érdekeltek, hogy minél hatékonyabban működjenek. A harmadik, hogy ha valaki állami ellátáson keresztül kapja meg a kezelését, azoknak szeretnénk felemelni a gyógyszertámogatást a jelenlegi 70-ről 90 százalékra. A negyedik pedig az, hogy az állami intézmények, amelyek egyébként szeretnék bővíteni a saját ellátásukat, az ehhez szükséges eszközvásárlásra kaphatnak majd állami támogatást” - ismertette az egészségügyi államtitkár.

Több pénz jut ezentúl a lombikprogramokra

Korábban a lombikbébi programmal foglalkozó – idén 25 éves – Kaáli Intézet alapítója, Kaáli Nagy Géza professzor hívta fel a figyelmet arra, hogy sok ezer gyerekkel több születne, ha az állam nem korlátozná, hányan eshetnek teherbe a társadalombiztosítás által támogatott mesterséges megtermékenyítéssel.

„Az OEP felmérése szerint

ha az összes házaspár kezelését finanszírozná a kormány, akkor két-háromezerrel több gyerek születne, akár 3500 gyereket is vállalnának.

Ezt érdemes lenne megfontolni, mert nem sok pénzbe kerül. Fel kellene oldani azt a mesterséges volumenkorlátot, ami ezekre a kezelésekre vonatkozik” - javasolta a professzor.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta:

a lombikprogramot nem tekinti demográfiai csomagnak, hanem egy lehetőségnek azok párok részére, akiknek máshogy nem lehet gyerekük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×