eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Horthy-szobor: szembemennek Orbán akaratával is

Horthy-szobor: szembemennek Orbán akaratával is

Szobrot állítanak Horthy Miklósnak Perkátán. A Fejér megyei nagyközség képviselőtestületének fideszes többsége annak ellenére döntött így, hogy Orbán Viktor kormányfő ellenzi azt. Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs azt mondta az InfoRádiónak, hogy jövő héten szombaton mindenképpen felavatják a volt kormányzót ábrázoló műalkotást két jobbikos politikus jelenlétében. Ungváry Krisztián történész szerint Kádár Jánosnak is sokan szeretnének szobrot állítani.

Perkáta önkormányzatát idén márciusban kereste meg három magánszemély azzal, hogy van egy kész Horthy-szobruk és szeretnék felállítani azt a településen a Sport és a Dózsa György utca sarkán. A képviselőtestület április 20-án megszavazta, mert helyi lakosok kérték, nem kerül pénzbe és nem tiltja jogszabály - mondta az InfoRádiónak Somogyi Balázs, a Fejér megyei nagyközség fideszes polgármestere.

„Tudjuk azt, hogy Horthy Miklós megítélése megosztó a magyar közvéleményben, de mivel

nincs tiltó hatály alatt,

így arra sem vennénk a bátorságot, hogy a nemzetközi szervezetek vagy a magyar bíróság helyett mi ítéljük el a volt kormányzót. A perkátaiak nem kerestek meg engem és az adományozókat sem azzal, hogy gondjuk lenne a szoborral” - fejtette ki a település vezetője.

A kormány korábban nem támogatta

A perkátai képviselőtestület fideszes tagjai annak dacára engedélyezték a Horthy-szobor felállítását, hogy 2015 decemberében a kormány nevében az Országgyűlésben maga Orbán Viktor miniszterelnök tette egyértelművé, hogy semmi ilyesmit nem támogat.

„Olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítását a kormány,

aki elnyomókkal működött együtt, akármilyen egyéb érdemei is vannak.

Ezért nem fogom támogatni Horthy Miklós-szobor állítását sem, aki a magyar alkotmány szerint olyan időszakban volt politikai vezető, amikor Magyarország elveszítette a nemzeti szuverenitását” - mondta akkor a kormányfő.

Lázár: helyi ügy

A kormány tehát ellenzi a Horthy-szobor felállítását, de nem akadályozza meg. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón magyarázta el, hogy miért nem.

„A magyar kormány nem vonhatja kétségbe egy közösség demokratikus jogát arra, hogy egy szobrot felállítson egy településen. Ez helyi ügy” - mondta a tárcavezető.

Kádárnak is lehet szobra?

Ungváry Krisztián történész egy másik vitatott történelmi személyiséget hozott fel példaként, hogy érzékeltesse, miért nem jó ötlet szobrot állítani Horthy Miklósnak.

Olyan ez, mintha valaki Kádár Jánosnak kívánna szobrot állítani. Őt is sokan szeretik, és nosztalgiával gondolnak vissza arra a korra, mások viszont arra emlékeznek, hogy akasztott”- fejtette ki.

Ungváry Kriszitán egyébként érteni véli, hogy a kormány miért nem akadályozza meg a perkátai Horthy-szobor felállítását.

„A Fidesz megpróbálja lenyúlni a Jobbik választóit.

A szobor nem Horthy Miklósról szól, hanem a Horthy-korszakról,

annak a rehabilitálását jelenti bizonyos mértékig. Ezért tekinthetjük ezt botrányosnak” - vélekedett

Tény, hogy a perkátai Horthy-szobor jövő hét szombaton megrendezendő felavatására a fideszes vezetésű település Somogyi Balázs polgármester közlése szerint történetesen két jobbikos politikust hívott meg: Murányi Leventét és Hegedűs Lórántot.

Tiltakozás

A Raoul Wallenberg Egyesület tiltakozik a perkátai Horthy-szobor felállítása miatt, és kéri, hogy az önkormányzat változtassa meg döntését. 

„Sajnálatosnak tartjuk a falu vezetésének érzéketlenségét, amivel figyelmen kívül hagyják azt, hogy Horthy Miklós felelős több százezer magyar honfitársunk haláláért, valamint azért, hogy az országot belevitte egy olyan háborúba, amely szintén több százezer magyar katona halálát eredményezte.

Egy falu felelős vezetése nem bújhat el amögé, hogy a településen senki nem fejezte ki tiltakozását a szobor felállítása ellen” - közölte a szervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×