eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Demonstrálni fognak a mentődolgozók

Demonstrálni fognak a mentődolgozók

Demonstrációt tartanak a mentődolgozók május végén Budapesten az Országos Mentőszolgálat épülete előtt. Tiltakoznak az ellen, hogy a mentős életpályamodell kidolgozásáról nem tárgyalt a kormány a szakszervezetekkel, ugyanakkor elégedetlenek a béremelés mértékével is. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke azt mondta: 60 százalékos bérfejlesztést ígért a miniszter az ágazati béremelésen túl májusra, ehelyett 10 százalékot kapnának, és azt is csak jövőre.

Meghirdettek egy hosszú távú béremelést az egészségügyi ágazatban, Balog miniszter úr pedig azt mondta a Mentők napján, hogy ezen felül 2018-ban plusz tíz százalékot biztosítanak a mentődolgozók részére – idézte fel a szövetség elnöke.

Hozzátette: „Ezt nagyon köszönjük, csak úgy gondoljuk, hogy ez nekünk nagyon kevés, ezzel még mindig nem ismerték el azt a munkát, amit a mentődolgozók végeznek.”

„Meghirdettek ugyanis egy életpályamodellt azzal, hogy azt a szakszervezetek bevonásával készítik el, és legkésőbb a Mentők napján be is vezetik. Elkészült a mentők életpályamodell, de a szakszervezeteket egyáltalán nem kérdezték meg róla” - mondta Kusper Zsolt.

Közölte:

azzal, hogy az életpályamodellen belül a mentődolgozók anyagi elismerésére mennyi pénzt szántak, azzal teljes egészében egyetértünk.

Eszerint a mentőápolók esetében 100-120 ezer forint, míg a mentőtisztek esetében 170-220 ezer forintot biztosítanak 2018 végéig, aminek 60 százalékát 2017-ben már oda is adják – emlékeztetett a szövetség elnöke.

Közölte:

mindenki azt várta, hogy az életpályamodellhez kapcsolódóan 2017-ben 60 százalékot kap, ám ezt nem kapták meg.

„A 10 százalék és a 60 százalék azonban köszönőviszonyban sincs egymással” - fogalmazott Kusper Zsolt.

„Közben jelentősen megemelkedett a minimálbér, és megint ott vagyunk, hogy éppen a minimálbéren felül vannak a keresetek.

Ma Magyarországon egy mentőápolónak, mentőgépkocsi-vezetőnek a nettó bére 90-110 ezer forint között van”

- hangsúlyozta a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Elmondta, hogy azért szeretnének május végére demonstrációt szervezni, hogy hallassák a hangunkat.

„Azt szeretnénk, hogy a 60 százalékos béremelés minél hamarabb megvalósuljon”

- emelte ki Kusper Zsolt.

„Ha a Mentők napjára ígérték az emelést, akkor ehhez tartsák is magukat. Azt követeljük, hogy május 10-étől adják oda azt a mentődolgozóknak” - mondta a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×