eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A honvédség arányainak módosításáról vitáznak az Országgyűlésben

A megváltozott biztonsági környezet miatt módosítaná a kormány némileg a honvédség állományán belüli legénységi arányt, de az ellenzék szerint mindez csak papíron orvosolja a létszámhiányt.

A Honvédség engedélyezett státuszainak számát 29.700-ról 31.080-ra növeli a beterjesztett határozati javaslat, ezen belül pedig a tisztek létszámát változatlanul hagyja, de némileg megemeli az altisztek és a legénység lehetséges arányát – közölte expozéjában Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

"A biztonsági környezet megváltozása, a honvédség szervezeteinek kormányzati- és ágazati döntések alapján végrehajtott fejlesztése nyomán szükségessé vált az engedélyezett létszámarányok felülvizsgálata és annak megváltoztatása."

Vas Imre a Fidesz vezérszónokaként támogatta az előterjesztést és hangsúlyozta, hogy a katonák feladatellátása a garanciája Magyarország biztonságának.

"Európa, így hazánk terrorfenyegetettsége jelentősen nőtt, az illegális migráció kezelése érdekében a katonák rendőrökkel együttműködve ellenőrzik és védik Magyarország határait, ezek újabb feladatot jelentenek a honvédség állományának."

A szocialista Demeter Márta a védelmi költségvetés növelését sürgette, mert úgy látta, hogy a 2010 és 2014 közötti intézkedések a működésképtelenség határára sodorták a Honvédséget.

"Látjuk, mik a problémák és valós megoldások kellenek, nem pedig látszatintézkedések. És sajnos azt kell mondjam, hogy a honvédség létszámának papíron történő emelése semmiképpen sem valós megoldás (...) ettől több katonánk nem lesz."

A jobbikos Kulcsár Gergely támogatta a honvédségi létszámnövelést, még úgy is, ha ez álláspontja szerint nem emelné jelentősen a hadsereg harci értékét.

"Viszont ezzel a határozati javaslattal nem igazán vagyunk beljebb, hiszen ezek a keretszámok jelenleg sincsenek feltöltve, ezen a téren is komoly előrelépésre volna szükség. Illetve arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mit kívánnak tenni az elkövetkezendő időben annak érdekében, hogy komolyan vehető hadserege legyen hazánknak."

Zárszavában Vargha Tamás államtitkár aláhúzta, hogy a kormány a magyar gazdaság fejlődésének függvényében növelheti a védelmi kiadásokat. A határozati javaslat értelmében február 1-jétől módosulhat a honvédség rendszeresített létszáma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×