eur:
393.84
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A közpénzek elköltésének szigorítását kezdeményezi Lázár János - a nap hírei

A Jobbik csak feltételekkel, az MSZP egyáltalán nem támogatja az alaptörvény módosítását. Elhagyhatta a kórházat a Teréz körúti robbantásban megsérült két rendőr.

Az uniós források felhasználásának rendjéről egyeztet szerdán Brüsszelben a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság illetékeseivel. Lázár János tárgyalásai egyik céljának nevezte, hogy az aszfaltügyben a vártnál jóval kisebb bírságot kapjon Magyarország, és megindulhassanak a kifizetések. Emlékeztetett arra, hogy 2020-ig összesen 8.900 milliárd forint uniós forrás áll az ország rendelkezésére, amelynek több mint harmadát Brüsszel már rendelkezésre bocsátotta. Lázár János szólt arról is, hogy kezdeményezi a közpénzek elköltésének szigorítását, ami követi a pályázati értékelési rendszer átláthatóbbá tételét.

A kormány változatlan célja, hogy a kötelező menekültügyi betelepítési kvóta lekerüljön az uniós döntéshozók napirendjéről – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: Orbán Viktor a tagállami vezetők csütörtök-pénteki brüsszeli ülésén is a kvóták ellen fog érvelni.

A Jobbik csak feltételekkel, az MSZP egyáltalán nem támogatja az alaptörvény módosítását - derült ki a kormányfő és két ellenzéki párt vezetőinek egyeztetése után. Vona Gábor, a Jobbik elnöke kijelentette: pártja a betelepítés minden formáját elutasítja, ezért csak akkor szavazza meg az alkotmánymódosítást, ha megszűnik a letelepedési államkötvény. Orbán Viktor miniszterelnök az MSZP elnökével is egyeztetett, ami után Molnár Gyula közölte: pártja továbbra sem hajlandó tárgyalni az alaptörvény megváltoztatásáról, mert álláspontja szerint az érvénytelen népszavazás erre nem ad felhatalmazást.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország érdeke, hogy az unió versenyképes maradjon, ehhez pedig elengedhetetlen az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötése. Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyi- és kereskedelmi minisztereinek luxembourgi tanácskozása után azt mondta: az élelmiszerbiztonsági, a fogyasztóvédelmi, a vízgazdálkodási szabályozási kérdések nemzeti hatáskörben maradnak. Hangsúlyozta: a génmódosított termények magyarországi szabályozását semmilyen veszély nem fenyegeti.

2018-ig az állami cégeknél is áttekinti a munkavállalók számát és feladatkörét a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón a közszféra tervezett karcsúsításával összefüggésben úgy vélte: most, amikor munkaerőhiány van, meg kell próbálni az ágazat dolgozóit átsegíteni a piaci szférába, mert hosszútávon nem tartható, hogy a 4 millió munkavállalóból minden negyediket az állam foglalkoztatja.

A belügyminiszter szerint úgy kell megvédeni a külső határokat, hogy a belsőkön ne kelljen korlátozásokat bevezetni. Pintér Sándor azután beszélt erről, hogy szlovén partnerével egyeztetett. A tárcavezető a megbeszélésen jó döntésnek nevezte a két állam közös fellépését az illegális migráció ellen. Jelezte: mindkét ország feladata az unió belső tagállamainak védelme.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a gazdaság kifehérítésére hozott intézkedések tavaly legkevesebb 250 milliárd forintos bevét elnövekedést eredményeztek. Domokos László az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: várhatóan 10 éven keresztül érezhető lesz a feketegazdaság folyamatos visszaszorulásának pozitív hatása. Hozzátette: a jelenség jelentős részben az online pénztárgépek bevezetésének köszönhető, éppen ezért folytatja a programot az idén és jövőre is a kormány.

Megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést az Alkotmánybíróság. A testület szerint az érintett rész sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot. Egy elővásárlásra jogosult perelte be a megyei kormányhivatalt, a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája azonban felfüggesztette az eljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult. Az indítvány szerint az alkalmazandó jogszabály alaptörvény-ellenessége miatt fordulhatott elő, hogy egyes döntésekről az érintettek nem értesülhettek időben, - mert a határozatot nem kellett kézbesíteni számukra - ezért nem élhettek jogorvoslati jogukkal.

Elhagyhatta a kórházat a Teréz körúti robbantásban megsérült két rendőr - erősítette meg a sajtóhíreket az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint a járőrök rehabilitációs kezelésen vesznek részt. A fővárosban szeptember 24-én éjjel történt robbantás egy Teréz körúti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. A Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytat eljárást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×