eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma

Maradt a 2,5-3 százalék közötti gazdasági növekedési ütem Magyarországon – a nap hírei

Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik határánál léptek először az Unió területére - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Új, bárki számára elérhető, ingyenes nyelvtanulási lehetőség indul szeptemberben a szakközépiskolákban.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az elmúlt 3 évhez hasonlóan 2,5-3 százalék közötti mértékben nő a magyar gazdaság. Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismeréseinek átadásán elmondta: jó esély van arra, hogy a gazdasági növekedés stabil államháztartás mellett a második félévben további lendületet kapjon, az idei évre tervezett 2,5 százalékos GDP-növekedés teljesülni fog.

Alacsony szintre, 274 milliárd forintra csökkent az első nyolchavi államháztartási hiány. Az augusztusi többlet 191 milliárd forint volt - jelentette az előzetes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tavaly augusztusban a költségvetési deficit csaknem 21 milliárd forint volt, az első nyolc hónap hiánya pedig megközelítette az ezer milliárd forintot. Az NGM a különbséget elsősorban az uniós támogatások eltérő alakulásával magyarázta. A tárca közleménye szerint az idei évre kitűzött 2 százalékos hiánycél biztonsággal teljesíthető.

Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik a határánál léptek először az Európai Unió területére - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a osztrák belügyminiszter kijelentésére reagált, amely szerint Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek. A külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban az Európa Tanács miniszteri bizottságának ülésén arról is beszélt: Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért aki az utóbbit támadja, az a kontinens biztonságát ássa alá.

A közös múlt mellett a közös jövő fontosságát emelte ki Pécsen a magyar és horvát államfő. Áder János és Kolinda Grabar-Kitarović a horvát nyelvű Oktatási Központban az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények vezetőivel egyeztetett a magyarországi horvát oktatási intézményrendszer további fejlesztéséről.

Az oktatás és az egészségügy problémáira, valamint a szegénység és a korrupció elleni küzdelemre fordítana nagyobb figyelmet az MSZP - közölte a párt frakcióvezetője. Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a választópolgárok változást szeretnének, többségük nem támogatja a kormányt. Az oktatással kapcsolatban az ellenzéki politikus azt mondta: az állami intézményfenntartó átalakításával a kabinet beismerte, hogy sikertelen volt az oktatás korábbi rendszerének működtetése.

Visszautasította a pedagógusminősítéssel és béremeléssel összefüggésben megjelent állításokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca a Népszabadság írására reagált, amely szerint a kormány több mint ezer, nyugdíjkorhatárhoz közeledő tanártól vonta meg az átsoroláskor a Köznevelési Kerekasztalon megígért 26 ezer forintos fizetésemelést. A tárca közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az érintett pedagógusok a minősítési eljárásban a határidőig nem töltötték fel az Oktatási Hivatal honlapjára a jogszabályban előírt dokumentumokat vagy nem megfelelő tartalommal tették azt, így ők nyilvánvalóan sikertelenül próbálkoztak. A béremelés feltétele ugyanakkor a sikeres minősítés.

Új, bárki számára elérhető, ingyenes nyelvtanulási lehetőség indul szeptemberben a szakközépiskolákban - közölte a szak- és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Odrobina László az InfoRádióban azt mondta: a jelentkezők esti tagozaton 300 órában idegen nyelvet, 150 órában informatikát és egyéb ismereteket tanulhatnak. A résztvevők a képzés végén OKJ- vizsgát tehetnek, de ez nem kötelező, aki nem vizsgázik le, annak sem kell fizetnie semmit. Az idén 10 ezer jelentkezőre számít a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Elsőként a munkaerőhiányt kell enyhíteni a kereskedelemben - jelentette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselője a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A testület továbbra is úgy gondolja, hogy a kormány helyesen döntött áprilisban a vasárnapi boltbezárás előtti szabályozás visszaállításáról. Az OKSZ szerint a jelenlegi szabályozás szigorítása olyan következményekkel járna, amelyet a vasárnap nyitva tartó boltok többsége pénzügyi okok miatt nem tudna vállalni.

Újabb hat hónappal, márciusig meghosszabbította az Európai Unió az Ukrajna területi épségének megsértése miatt korábban elrendelt szankciók hatályát. A büntetőintézkedések alapján zárolták 146 természetes és 37 jogi személy Európai Unióban lévő javait - ez főként bankszámlákra, bizonyos esetekben azonban ingatlanokra vagy más vagyontárgyakra is vonatkozik. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az Európai Unióba. A szankciós listán szerepel mások mellett Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, illetve két védelmi miniszterhelyettes is.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×