eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szeptemberben indul az új szakképzési rendszer - a nap hírei

Bepanaszolta Magyarországot az Uber az Európai Bizottságnál. Nem adott le aláírt íveket a vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazáshoz a kezdeményező.

Szeptemberben indul az új szakképzési rendszer - közölte a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter elmondta: felmenő rendszerben épül ki az új szakgimnáziumi kerettantervi struktúra, amely így egyelőre csak az első évfolyamot érinti. Hozzátette: a szakközépiskolai kerettantervek a korábbiakhoz képest nem változtak. A szaktárca tervei szerint a jelenlegi szakközpiskolák alakulnak át szakgimnáziumokká, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek. Az új rendszerben a szakgimnáziumokban 4 év alatt megszerzik az érettségit és szakmát is kapnak a fiatalok, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

Panaszt nyújtott be az Uber az Európai Bizottságnál Magyarországgal szemben. Az amerikai székhelyű fuvarmegosztó szerint kifejezetten az ellehetetlenítésük volt a célja annak a törvénymódosításnak, amely júliusban lépett hatályba Rob Khazzam, az Uber közép-európai régiós vezérigazgatója közölte, a cég vissza akar térni Budapestre, ahol 2014-ben kezdte meg működését. A közösségi fuvarszolgáltató által kifogásolt törvény lehetőséget adott a hatóságoknak az Uber és a hozzá hasonló társaságok büntetésére. A cég július 24-én, a jogszabály hatálybalépésekor szüntette be magyarországi tevékenységét.

Borászati beruházásokra fordítható 40 milliárd forintos támogatási keret megnyitásáról döntött a kormány. Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta: modernebb eszközöket lehet beszerezni és nagyobb hangsúlyt kap az energiahatékonyság is. Az államtitkár kitért arra is, hogy a jég- vagy fagykárt szenvedett ültetvényeknél az agárkár-enyhítési rendszer tud segíteni, elsősorban 30 százalék feletti hozamkiesésnél. Hozzátette: elérhető egy legfeljebb 50 millió forintos kamatmentes hitel is.

Lejárt a vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtésének határideje. A referendumot kezdeményező Nyakó István szocialista politikus nem adott le aláírt íveket. Az Országgyűlés április 12-én a kormány javaslatára vonta vissza a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást. Az indoklás szerint nem sikerült annak hasznosságáról meggyőzni az embereket. A döntés után Tóbiás József, az MSZP akkori elnöke bejelentette, hogy a párt mégis elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert - szerinte - a kormány nem tett le az intézkedés újbóli bevezetéséről.

Családbarát vállalatoknak írt ki pályázatot a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A szervezet közölte: a díjat azok a kis-, közepes- és nagyvállalatok nyerhetik el, amelyek a munka és a magánélet egyensúlyát támogató működésükkel hozzájárulnak a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez, a gyermekvállalás támogatásához. Hozzátette: a szakmai zsűri az újszerű ötleteket, egyedi megoldásokat különdíjakkal értékeli.

Külön vezetési pont lesz az augusztus 20-ai tűzijáték biztosítására a budai Várban - jelentette be az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője. Kádár Pál dandártábornok hozzátette: a vezetési pontról a teljes rendezvényhelyszín áttekinthető lesz, és szükség esetén a tűzijáték felfüggesztéséről vagy törléséről is dönthet az operatív törzs. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője azt közölte: 36 mentőegység felel majd az állami ünnepi rendezvények egészségügyi biztosításáért, a különböző rendezvényhelyszíneken gyalogos elsősegélynyújtók is lesznek.

Nem talált robbanóanyagot a Sziget fesztivál helyszínén egy gyanús csomagban a rendőrség. A hatóságot 13 óra körül értesítették, hogy a rendezvény biztosítását végző vagyonvédelmi cég munkatársa egy elhagyott csomagot talált a bejáratnál. A rendőrök a csomag átvizsgálásának idejére leállították a beléptetést és a környező utcákba terelték a várakozókat. A szentendrei, H5-ös HÉV pedig megállás nélkül haladt át a Filatorigát megállón.

Segítséget nyújt az Európai Unió Portugáliának az erdőtüzek megfékezéséhez. Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak, emellett részt vesz az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is.  Portugália szárazföldi területein péntek óta tombolnak erdőtüzek, a térségben háromezer ember küzd a lángok ellen, mintegy száz helyen. A Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeirán is lángok csaptak fel, szerdára virradóra 3 ember meghalt, ezret pedig biztonságba kellett helyezni, 30 épület megsemmisült.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×