eur:
388.69
usd:
361.47
bux:
68766.16
2024. május 8. szerda Mihály

Ezért sok a szarka és a varjú Budapesten

Az elmúlt 15 évben jelentősen megnőtt a fővárosban a szarkák és a varjak száma - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán kiemelte, attól azonban nem kell tartani, hogy ezzel párhuzamosan az énekes madarak eltűnnének.

A nagyvárosokban és főleg Budapesten az elmúlt öt évben drasztikusan nőtt a szarkaállomány – mondta a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Orbán Zoltán hozzátette: „tíz-tizenöt évvel ezelőtt egyetlenegy szarka nem költött városi környezetben Magyarországon, azóta ez a tendencia megfordult. Ugyanannak a helyzetnek vagyunk a tanúi, mint 1900-ban, amikor a fekete rigók kezdtek el beköltözni a fővárosba.”

A szóvivő megerősítette, tény a szarkák és a vetési varjak városiasodása. Hozzátette, úgy tűnik, ahol viszonylag kis területen megtelepszik négy-öt pár szarka, az énekes madarak kevésbé feltűnőek. A fekete rigók 1900-ban költöztek be a városba, azóta a természetesnél sokkal alacsonyabb a ragadozó létszám a belvárosban, a feketerigó-állomány sűrűsége teljesen torz képet mutat.

„Egy külterületi, eredeti feketerigó-élőhelyen azt tapasztaljuk, hogy másfél-két-három hektáronként költ egy pár, a Vérmezőn, a Városligetben hektáronként akár öt-hat-nyolc is, ez azt jelenti, hogy Budapest erdős részein akár tízszeres az állománysűrűség” - mondta Orbán Zoltán.

Hozzátette, amikor megjelentek a szarkák, a „fészekpredátorok”, akkor ez, a tízszeresen túlszaporodott állomány csökkenhetett ugyan, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy el fognak tűnni és veszélyeztetett lenne a feketerigó-állomány.

„Az emberek nem szeretik a varjakat, szarkákat és a szajkókat, mert hatalmas ricsajjal jár, amikor zsákmányolnak. A fekete rigó ugyancsak eszik madártojást vagy -fiókát, de az ő vadászatuk nem jár ilyen ribillióval, nem is tűnik fel” - jegyezte meg Orbán Zoltán.

A madártani egyesület szóvivője kiemelte, az állomány arányeltolódásával nem kell foglalkozni. Mint mondta, a szervezetük nem madárrendőrség. Hozzátette, nincs ma Magyarországon olyan faj, ami egy másikat ilyen nagyságrendben veszélyeztetne, és ha lenne, akkor sem lehetne igazán beavatkozni, mert elképesztő összegbe kerülne.

„A szarka és a vetési varjú nem jó szándékából költözött be a lakott területekre, hanem a sok évszázados állományirtásnak köszönhetően ezek a rendkívül intelligens, a három-négy éves gyerek szintjén lévő madarak nem a kihalást választották. Ezt a bajt, mi hoztuk a saját fejünkre” - hangsúlyozta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×