eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egyszerűsödik a pedagógusok minősítése

Egyszerűsödik a pedagógusok minősítését szolgáló eljárás - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese. Brassói Sándor hozzátette: ősszel még mintegy száz mestertanár képzését tervezik, hogy valóban elegendő minősítő vegyen részt a munkában. Úgy véli: jó döntés volt, hogy gyakorló tanárok értékelik a pedagógusokat.

Idén 12 és fél ezer minősítés van, ebből az őszi időszakra 2100 marad – ez viszonylag alacsony szám. Ezt az Oktatási Hivatal a rendelkezésre álló kapacitásokkal minden valószínűség szerint meg fogja tudni oldani – közölte Brassói Sándor.

„Magyarországon a köznevelés rendszerében nagyon sokféle pedagógus munkakör van, hiszen az óvoda pedagógustól a kollégiumi nevelőig, a biológia tanártól a fizikát franciául tanító tanárig sokféle munkakör van. Ezekhez kell megtalálni a minősítésre alkalmas pedagógusokat, ami valóban nem könnyű feladat” - fogalmazott a köznevelési elnökhelyettes.

Közölte: „Országos szinten szinte rendben vagyunk a rendelkezésre álló mester pedagógus szakképzettség terén. Vannak egyébként hiányterületek, ezeket próbáljuk külön képzéssel még a nyár végéig megoldani.”

Kifejtette: „egyrészt vannak területi egyenlőtlenségek, másrészt vannak szakterületek közti különbségek. Ezért a hiányterületekre vonatkozó minősítéseknél a hivatal kénytelen adott esetben egy távolabbi földrajzi helyről delegálni minősítésben résztvevő pedagógust.”

Brassói Sándor szerint csak idő kérdése, hogy a probléma megoldódjon. Véleménye szerint képzésekkel decemberig meg fogják tudni oldani a hiányterületeken is a minősítést.

Arra a kérdésre, hogy hány tanár képzését tervezik az őszi időszakban, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese úgy válaszolt: legfeljebb 90-100 fős lesz ez a keret.

„Nagyon jó hír, hogy 2017-ig a minősítési eljárásban résztvevők számára tovább fog egyszerűsödni a minősítési eljárás, maga a portfólió feltöltése során is kevesebb kompetenciához kell dokumentumot illeszteniük, kevesebb feltöltendő dokumentum lesz, és kevesebb kompetenciát fognak értékelni. Ez mindenképpen kevesebb, ugyanakkor továbbra is elmélyült munkát igényel a jelentkezőktől” - mondta az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×