eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ötszáz katona indult külföldre - a nap hírei

Több, adótörvényeket érintő változás lépett mától hatályba. Elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Csaknem ötszáz, iraki és koszovói misszióba induló magyar katonát búcsúztatott a honvédelmi miniszter. A nap legfontosabb hírei augusztus 1-jén.

Adótörvényeket érintő változások léptek hatályba a júniusban elfogadott módosítások alapján. Mostantól kiküldetésnek minősül a hivatali, üzleti utazás. Újraindul a Karrier Híd Program, amelyben szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet igénybe venni olyan személyek alkalmazásakor, akik a foglalkoztatást közvetlenül megelőzően a közszférában dolgoztak. Változott az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer is. Már nem csak az útdíjköteles járművel végzett áruszállításokra vonatkozik a bejelentési kötelezettség, hanem azokra a szállításokra is, melyeknél a jármű tényleges össztömege az áruval együtt meghaladja a 3,5 tonnát.

Emelkedett az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege. Az augusztusi teljesítmények elszámolása után októberben lesz az intézmények számláján a 150 ezerről 180 ezer forintra növelt finanszírozás. Változás lesz annak érdekében is, hogy a kórházak megszabaduljanak azoktól az ellátásoktól amelyek nem feltétlenül igényeltek kórházi bennfekvést.

Elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a tervek szerint augusztus végéig érkeznek meg az intézményekbe - mondta az oktatási államtitkár. Palkovics László közölte: az iskolák rendelése alapján diákmunkások közreműködésével 15 ezer raklapra csomagolják a könyveket a Kello raktárában, ahonnan naponta átlagosan kétszáz iskolába érkeznek meg a kiadványok. Hozzátette: további rendeléseket második körben szeptember 15-ig adhatnak fel az iskolák. Jelezte: a 13 millió tankönyv értéke 12 milliárd forint, ennek kétharmadát az állam állja, ugyanis a diákok 67 százaléka ingyen kapja a tankönyveket.

Csaknem ötszáz, iraki és koszovói misszióba induló magyar katonát búcsúztatott a honvédelmi miniszter Tatán. Simicskó István a határoknál szolgálatot teljesítő katonáknak Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet adott át. Úgy fogalmazott: sajátos a biztonságpolitikai helyzet, mert miközben a hagyományos katonai kihívások is jelen vannak a világban, új veszélyek jelentkeznek, a nemzetközi terrorizmus térhódítása sohasem volt olyan széles körű, mint ma.

Megérkezett Budapestre a segítségül küldött 25 szlovák rendőr. A kontingenst magyar kérésre határvédelmi feladatok ellátására küldte a magyar-szerb határhoz Szlovákia. A szlovák rendőri egység kiküldéséről a visegrádi négyek belügyminisztereinek egyeztetése után a múlt héten született döntés. A 7 gépkocsival és a feladataik ellátásához szükséges teljes felszereléssel érkezett szlovák rendőrök missziója egy hónapra szól, de a csoportot igény esetén újabb egység váltja.

A megkérdezettek 66 százaléka csak panasz esetén keresi fel fogorvosát - közölte a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hermann Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: egy 4600 fős reprezentatív kutatás alapján 12 százalék az utóbbi 5 évben egyáltalán nem járt fogorvosi rendelőben. A Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese hozzátette: sok a szuvas vagy hiányzó fogazat, és legtöbbször akkor mennek fogorvoshoz, amikor már nem lehet a beteg fogat megmenteni.

Házi őrizetbe kerül a költségvetési csalással, illetve vesztegetéssel vádolt Vizoviczki László, miután egy összegben kifizették a 250 millió forintos óvadékot. Az éjszakai mulatóiról ismertté vált vállalkozó a Fővárosi Ítélőtábla honlapján megjelent közlemény szerint nyomon követő eszközt kap. Vizoviczki László ellen két büntetőeljárás is folyamatban van.

Életbe lépett a személyes adatok transzatlanti áramlásának erőteljesebb védelmet biztosító új európai-amerikai egyezmény. Az új rendszer az Európai Unió legfelsőbb szintű bírósága által tavaly októberben érvénytelenített egyezményt váltja. Ez alapján amerikai vállalatok hozzáférhettek uniós polgárok adataihoz. Az Európai Bizottság korábban közölte: az új, adatvédelmi pajzsnak nevezett rendszer a kormányzati hozzáférésre vonatkozó biztosítékokat és panasz esetén az egyéneket megillető, egyszerűbb jogorvoslati lehetőségeket tartalmaz.

Nincs több hely a menekültek számára az Égei-tenger északi térségének szigetein, köztük Számoszon, Híoszon és Leszboszon működő befogadó-központokban. A régió kormányzója elmondta: egyes táborokban kétszer annyi menekült tartózkodik, mint amennyi férőhely van. Aggasztónak nevezte, hogy a Törökországban meghiúsult július 15-ei puccskísérlet óta ötszörösére emelkedett a török partokról az Égei-tengeren át a görögországi szigetekre érkezők száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×