eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ki kapja ingyen a tankönyvet? - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy változó intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás Budapest kerületi beosztásának módosításáról. A Magyar Nemzet cikke szerint az ország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát verte el a júliusi jégeső.

A Népszabadság arról ír, hogy változó intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás Budapest kerületi beosztásának módosításáról. Tarlós István főpolgármester szerint létezik olyan elképzelés, hogy a kerületek számát hat-nyolcra csökkentsék, például a belső városrészek összevonásával. A városvezető azonban hangsúlyozta: az elképzelések ellenére az sem kizárt, hogy minden marad a régiben.

A Magyar Idők cikke szerint Pintér Sándor belügyminiszter Takács Tibort, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesét nevezné ki a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a TIBEK vezetőjévé. A lap úgy tudja, a vezérőrnagy kinevezését a belügyminiszter már előterjesztette Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki azt jóvá is hagyta.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: hiába gyógyulnának meg hetekkel, sőt, hónapokkal hamarabb azok a betegek, akiket a hagyományos műtéti technika helyett világszínvonalú artroszkópiás eljárással operálnak, Magyarországon egyelőre alacsony azoknak az orvosoknak a száma, akik el tudják végezni a beavatkozást. A lap úgy tudja: sokan meg sem tanulják kezelni a milliókért beszerzett műtéti eszközt.

A Magyar Idők arról ír, hogy a helyi önkormányzat vette meg a Kapuvári Hús Zrt. egykori telephelyét, amivel véget ért a 2012 óta tartó felszámolási eljárás. A város 120 millió forintot fizetett a területért, azt azonban még nem tudni, mit kezd majd vele. A húsüzem tartozása meghaladta a 10 milliárd forintot, a társaság egyes vezetői ellen büntetőeljárás indult, különösen nagy értékű költségvetési csalás megalapozott gyanújával.

A Magyar Nemzet cikke szerint az ország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát verte el a júliusi jégeső, egyes területeken a tőkék 80 százaléka sérült meg. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint országszerte összesen hatezer hektár szőlő sérült a jégveréstől, amely a legnagyobb károkat Veszprém megyében okozta.

A Népszabadság összeállításából kiderül: ősztől ismét Brüsszelben dolgozik a kémkedéssel gyanúsított jobbikos Európai Parlamenti képviselő, Kovács Béla. A politikus ellen 2 és fél éve folyik nyomozás, mentelmi jogát is felfüggesztették, legutóbb márciusban hallgatták ki a hatóságok.

GAZDASÁGI LAPSZEMLE

A Napi.hu összeállításából kiderül: az első félévben félmilliárd forinttal többet hagytak az autóvásárlók az eredetvizsgálóknál, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az eredetvizsgák száma 12 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, meghaladta a 250 ezret.

A Portfolio arról ír, hogy az Európai Bizottság által negyedévente publikált konjunktúra-felmérésből kiderül: jelentős mértékben megugrott a harmadik negyedévben a munkaerőhiány a magyar iparban, a cégek több mint 70 százaléka jelezte, hogy a dolgozók hiánya korlátozza a termelést. Bár a szolgáltató szektorban csak a vállalkozások harmada jelezte ugyanezt, ott is fokozódott a létszámhiány.

A Pénzcentrum.hu összeállítása szerint a három éve tartó tankönyvreform minden évben jelentős változásokat hoz a diákok életében. Idén az egyik legnagyobb újdonság, hogy minden alsó tagozatos általános iskolás ingyen kapja a tankönyveket. A gazdasági portál összeszedte, kik jogosultak még ingyenes tankönyvre szeptembertől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×