eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Házak dőltek össze a heves esőzésben

Országszerte problémákat okozott a heves esőzés csütörtökön, a fővárosban autók süllyedtek el a felhalmozódott esővízben, Borsodban két ház összedőlt, Somogyban több helyen pincékbe tört be a víz.

Budapesten a Maglódi úton három, az úton felhalmozódott esővízben elsüllyedt autót szabadítottak ki a tűzoltók, miután az úttesten mintegy 100 méter hosszan 40 centiméteres magasságúra emelkedett a vízszint.

Sashalmon, a főváros XVI. kerületében egy családi ház pincéjéből egyméteres magasságúra duzzadt vizet szivattyúztak ki a tűzoltók, a VIII. kerületben pedig az autókat és a járókelőket veszélyeztető leszakadt faágakat kellett eltávolítaniuk - mondta a szóvivő.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerint délelőtt több tucat riasztást kaptak a tűzoltók, a lezúduló esővíz pincéket, mélyebben fekvő garázsokat öntött el, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet. Emellett országszerte leszaggatott, a közlekedést is veszélyeztető ágak eltávolítása érdekében riasztották a tűzoltókat

Az esőzés több helyen alámosta a vasúti pályát a Dombóvár-Bátaszék, valamint a Godisa-Komló vasútvonalon, ezért a helyreállításig vonatpótló autóbuszokat állítottak forgalomba.

A Borsod megyei Múcsonyban két lakatlan vályogház összedőlt a hirtelen lezúduló eső miatt, de Somogy megye több településén is károkat okozott az időjárás. Akadozott a közlekedés, fák dőltek ki és pincékbe tört be víz, a legnagyobb kárt Balatonvilágoson egy kidőlő, s ezzel egy villanyoszlopot is kidöntő, elektromos vezetéket leszakító fa okozta. Zselicszentpálon és Kaposvár alacsonyabban fekvő részein pincékben felgyülemlett vizet szivattyúztak a tűzoltók.

Délutánra a csapadékmennyiség csökkenésével a riasztások száma is mérséklődött, az OFK országos összesítésről péntek reggel ad tájékoztatást.

Az ország nagy részén pénteken már többórás napsütésre lehet számítani, de keleten, északkeleten még több lesz a felhő. Főként a Tiszántúlon, illetve az Északi-középhegységben többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, felhőszakadás, néhol jégeső, szélerősödés is lehet. A felhőszakadás veszélye miatt péntekre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×