eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Minden szennyezést kimutat az új csúcslabor

1,7 milliárd forintos uniós támogatásból megújult az Országos Tisztiorvosi Hivatal laborhálózata. Egy csúcslaboratóriumot és egy mobillabort is átadtak csütörtökön, amely az ország ivóvízbiztonságát garantálja.

A fejlesztések előtt a működőképtelenség határán dolgoztak a hivatal laboratóriumai - jelentette ki Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

„A technológiai háttér sajnos az elmúlt években jelentősen sérült formában működött. A laborjaink amortizációja elérte a 90 százalékot, ezért sokszor külső szolgáltatók, magánlaborok szolgáltatásait kellett igénybe vennünk ahhoz, hogy megfelelő szinten tudjuk biztosítani azt a közegészségügyi és járványügyi feladatot, amelyet el kell látni az intézményben. Ez a fejlesztés viszont lehetővé tette azt, hogy egy korszerű, kétszintű laborhálózat alakuljon ki Magyarországon. Fejlesztettük a kormányhivatali laborok szolgáltatásait, és létrejött a csúcslabor, amely képes megfelelő biztonságot garantálni az ország számára.”

Szentes Tamás arról is beszélt, hogy a fejlesztések segítik az ország ivóvízkészletének védelmét a terrorcselekményekkel szemben is.

„Európa átalakulóban van. Jelentős kockázatot jelent a terrorfenyegetettség, amelynek jelentős célpontjai lehetnek az élővizek. Ezért van jelentősége ennek a fejlesztésnek, a csúcslabor képes katasztrófahelyzetben is szavatolni az élővizek, az ivóvíz biztonságát Magyarországon.”

Varga Márta, az Országos Közegészségügyi Központ vízmikrobiológiai osztályának a vezetője bemutatta, hogy az alapfeladatokat ellátó és szintén most fejlesztett területi laboratóriumok mellett a budapesti csúcslabor milyen kiterjedt analitikus munkát tud végezni a fejlesztésnek köszönhetően.

„A jogszabály sem fedhet le minden olyan paramétert, amelyek az egészségre veszélyt jelenthetnek. A lakosságot leginkább olyan vegyületek, anyagok aggasztják, amelyek a jogszabályokban nem szerepelnek, rutinszerű vizsgálatuk nem történik, ilyenek a vírusok, gyógyszermaradványok, hormonhatású anyagok jelenléte. Ezek vizsgálata nem kötelező feladat, inkább kutatási célból szokott előfordulni. A népegészségügy új eszközparkja ezen vegyületek, biológiai és kémiai anyagok vizsgálatára is alkalmas, sőt a radioaktivitás vízben való jelenlétére is alkalmassá vált a laboratórium. Ezzel bármilyen vízszennyezőt; fizikai, kémiai vagy biológiait ki tudunk mutatni.”

Az 1,7 milliárd forintos beruházás a KEOP Operatív fejlesztési program keretében valósult meg uniós támogatásból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×