eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A menekültek védelmében beszélt a pápa - a nap hírei

Négymilliárd forintot csoportosítanak át háziorvosi ügyeleti ellátásra. A meglévő munkahelyek hatékonyságának növelését tartja a következő feladatnak a nemzetgazdasági miniszter. Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő a német kancellár. A nap legfontosabb hírei július 28-án.

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a gyógyító-megelőző ellátás céltartalék terhére történt az átcsoportosítás. Emellett a kormány arról is határozott, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az év végéig ki kell dolgoznia a népegészségügyi szempontú megújult törzskarton rendszer felépítését.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a meglévő munkahelyek hatékonyságának növelése lehet a gazdaságpolitika következő feladata. Varga Mihály az InfoRádióban a KSH legújabb adatait kommentálva arra emlékeztetett: a közfoglalkoztatottaknak jelenleg 15 százaléka kerül vissza a munkaerőpiacra. Április és június között 142 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel ezelőtt. A foglalkoztatottak száma ebben az időszakban 4 millió 343 ezer 700 volt.

Stratégiai megállapodást kötött a két legnagyobb magyarországi kínai befektető a gyártás legmagasabb technológiai színvonalra emeléséről. A Huawei és a Wanhua-Borsodchem megállapodásának értelmében a Wanhua Magyarországon hozza létre regionális infokommunikációs központját. A világpiacon élvonalbeli kínai vállalatok együttműködése meghonosítja a big-data és a felhő alapú technológián, valamint a gépek közötti kommunikáción alapuló legmodernebb gyártástechnológiát.

Lezárult az Otthon Melege Program 500 millió forintos keretösszeggel indított háztartási nagygépek cseréjét támogató pályázata - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A július 4-én újranyitott alprogram által kínált 25-45 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatásra országszerte 46 ezren jelentkeztek. A legaktívabb régió ezúttal is Közép-Magyarország volt, ahonnan csaknem 10 ezer pályázat érkezett.

Magyarország felkészült a sérülékeny csoportba tartozó migránsok, így a családok, a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékossággal élők ellátására - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly a röszkei tranzitzónánál elmondta: a kormány az elmúlt egy évben 700 millió forintot fordított arra, hogy fejlessze a kísérő nélküli kiskorúak ellátását. Hozzátette: tavaly 8804-en fiatal érkezett egyedül Magyarországra. Szinte kizárólag fiúk, 90 százalékuk afgán, jelentős részük 16 évesnél idősebb. Az idén néhány százan jöttek, közülük csupán egy-egy gyermek fiatalabb 10, illetve 14 évesnél.

Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő a német kancellár. Angela Merkel közölte: a würzburgi és ansbachi támadásokat olyan emberek követték el, akikrekorábban nem figyeltek fel a biztonsági szervezetek, ezért van szükség jobb figyelmeztető rendszerre. Hozzátette: erősíteni kell a rendőrséget, a hadseregnek nagyobb szerep kell a terror elleni küzdelemben. A német kancellár szerint szükség van egy internetes bűnözés elleni hatóságra és a terrorizmus tudományos kutatására. Javítani kell az együttműködésen az unión belül és az Egyesült Államokkal, emellett uniós szinten is szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat, és a kitoloncolások következetesebb végrehajtása is nélkülözhetetlen.

A menekültek védelmében emelte fel szavát a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón tartott szertartáson Ferenc pápa. Úgy fogalmazott: az irgalmas szív képes megosztani a kenyeret az éhezővel, és nyitott arra is, hogy befogadja a menekülteket és a bevándorlókat. A szertartásra a pápa villamossal érkezett mozgássérült fiatalok kíséretében.

Nem kezdi meg ez év végéig Nagy-Britannia az uniós kilépési tárgyalásokat - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May Pozsonyban az unió soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnökével, Robert Ficóval egyeztetett. A brit kormányfő megismételte: országa számára rendkívül fontos, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot tartson fenn az uniós tagországokkal, ezért alaposan át kell gondolni, hogy ez az együttműködés milyen legyen.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×