eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Siralmas a nők helyzete Magyarországon - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy rohamosan zsugorodik az MSZP tagsága. Szeptemberben egésznapos munkabeszüntetést tartanak az önkormányzati köztisztviselők.

A Népszabadság arról ír, hogy rohamosan zsugorodik az MSZP tagsága, a párt öt év alatt több mint tízezer párttagot veszített. Miközben tagdíjakból már Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja, a Demokratikus Koalíció is többet szed be a szocialistáknál és a Jobbik is gyarapította táborát az elmúlt öt évben.

Szeptemberben egésznapos munkabeszüntetést tartanak az önkormányzati köztisztviselők, akik továbbra is átlagosan 30 százalékos béremelést akarnak - mondta a Magyar Nemzetnek Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet olyan időpontot akart választani, ami nem zavarja az október 2-ra kiírt kvótareferendumot.

Az utóbbi öt évben összesen háromezer, az idén eddig pedig már kétszáz bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz egyebek mellett a világhálón fellelt online pedofil tartalmakkal kapcsolatban - közli a Magyar Idők. A legnagyobb arányban, 24 százalékban az olyan tartalmakat – képek, személyes adatok közzétételét – kifogásolták, amelyeket a képek szereplőinek, szerzőinek, az adatok érintettjeinek engedélyei nélkül jelentettek meg többnyire közösségi oldalakon, fórumokon, blogokon.

A Magyar Idők szerint egyre nagyobb szükség van több gazdasági ágazatban is az idénymunkásokra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása alapján az év első felében 521 ezer alkalommal jelentették be a hazai munkaadók, hogy időszakos munkára alkalmaztak embereket. Ez az adat harmincezerrel haladja meg a tavalyi és majdnem nyolcvanezerrel a 2014. első fél évében mért számot.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy még most is káosz uralkodik abban a 15 megyében, ahol július elejétől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vette át a kéményseprési szolgáltatást. Nógrádban például egyetlen kéményseprőmester sincs – állítja a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba várhatóan még a héten felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához, miután a Nemzeti Választási Iroda elutasította az idevágó népszavazási kezdeményezését.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy tovább csúszik a 3-as metró pótlását biztosító buszok beszerzése, miután a főváros a kormány által létrehozott nemzeti buszbizottság instrukcióira vár. Azt követően ugyanis, hogy a városvezetés a kormány nyomására az új buszok vásárlása helyett a szolgáltatás kiszervezéséről döntött, az ennek többletköltségét is ellenőrző testületet még nem sikerült összehívni.

A Portfolio a World Economic Forum férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket mérő Global Gender Gap Indexére hivatkozva arról ír, hogy siralmas a nők helyzete Magyarországon. A vizsgált 145 ország között Magyarország csupán a 99. helyet tudta megszerezni az átfogó index alapján, a bérek közötti egyenlőtlenség tekintetében pedig csupán a 119-et.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy júliustól szigorodott a munkavédelmi törvény, a cégek kötelezettségei kibővültek és már a 20 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak is munkavédelmi felelőst kell választaniuk. Emellett a munkavédelmi képviselők felmondási védelem alá kerültek és a bírságolást kiegészítették egy újfajta szankcióval is.

A pénzcentrum.hu azokról a településekről készített összeállítást, ahol Magyarország legjómódúbb családjai élnek. E "luxustelepüléseken" hozzávetőlegesen két és félszer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leginkább leszakadt kistérségekben. Részleteket a portálon olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×