eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Készen kell állni a menekülők befogadására Ferenc pápa szerint - a nap hírei

Megindította a jogállamisági mechanizmus második szakaszát Lengyelországgal szemben Brüsszel. Francia politikus vezeti majd a Brexit-tárgyalásokat.

Készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására - hangsúlyozta Frenc pápa a krakkói várban mondott beszédében. A katolikus egyházfő szerdán érkezett Krakkóba, ötnapos lengyelországi zarándoklatának fő célja, hogy részt vegyen a katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, amelyet szigorú biztonsági intézkedések kísérik.

Megindította a jogállamisági mechanizmus második szakaszát Lengyelországgal szemben Brüsszel. Az Európai Bizottság szerint több aggályos kérdést nem sikerült eloszlatnia a varsói parlament által elfogadott új alkotmánybírósági törvénynek és ezzel rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot Lengyelországban.

Francia politikus vezeti majd a eBrexit-tárgyalásokat. Az Európai Bizottság Michel Barnier volt külügyminisztert, uniós biztost nevezte ki, hogy előkészítse és irányítsa az egyeztetéseket az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kiválásáról. A francia politikus október 1-jétől tölti be a tisztséget.

Hivatalosan is Hillary Clinton New York-i szenátor, volt külügyminiszter lett a demokrata párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson. A 68 éves egykori first lady az első nő az Amerikai Egyesült Államok történetében, akinek sikerült megszereznie az egyik nagy párt elnökjelöltségét.

Megszilárdult a határőrizet és jelentősen csökkent a befogadó állomások telítettsége a július eleji jogszabályváltozás után - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az elmúlt napok francia-, és németországi eseményeire utalva kijelentette: azok az európai belbiztonsági helyzet romlását jelzik.

Eddig az üres háziorvosi praxisok 20 százalékát sikerült betölteni a kormány támogatási programjával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az InfoRádió Arána című műsorában azt mondta, a kabinet több módon törekszik javítani a helyzeten, ilyen például a praxisvásárláshoz és letelepedéshez nyújtandó vissza nem térítendő támogatás.

Mintegy 75 ezer hallgató került be a felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László kifejtette: a felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott képzésben kezdheti meg tanulmányait. Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ.

Dolgozik a 3-as metró felújítás uniós finanszírozásának biztosításán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca várhatóan szeptember végén, október elején terjeszti a kormány elé a finanszírozásra vonatkozó javaslatot. Szalóki Flórián helyettes államtitkár közölte: a munkálatokat el lehet kezdeni az Európai Bizottság döntésétől függetlenül is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×