eur:
394.34
usd:
371.64
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Nyilvánosak a felvételi ponthatárok - a nap hírei

Budapesten tárgyalt az osztrák kancellár. Közzétették a felvételi ponthatárokat. Megöltek egy 86 éves papot Franciaországban. A nap legfontosabb hírei július 26-án.

A szerb-magyar határ közös megvédését szorgalmazta az osztrák kancellárral tartott egyeztetésen Orbán Viktor kormányfő. A budapesti tárgyaláson a kétoldalú kapcsolatok mellett a migráció volt a központi téma. Orbán Viktor a bevándorlás ügyéről azt mondta: Magyarország megértéssel fogadja az osztrák intézkedéseket, de a legjobb megoldás a magyar-szerb határ közös megvédése lenne. Christian Kern arról beszélt: Ausztria hamarosan 20 rendőrt küld a határvédelem támogatására a magyar-szerb határszakaszra.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a normandiai Rouen közelében egy katolikus templomban elkövetett késeléses támadásért. A rendőrség egy embert őrizetbe vett, de nem tudni, hogy pontosan mi köze volt a merénylethez. Észak-Franciaországban két férfi 5 túszt, egy papot, két apácát és két hívőt tartott fogva. A 86 éves papot egyikük megölte. A merénylőket később lelőtték a biztonsági erők.

Egyhetes munkabeszüntetést kezdenek szerdán az Air France légi utaskísérői. A sztrájk miatt várhatóan a légitársaság belföldi és európai járatainak 30, míg a tengeren túli járatainak 10 százalékát kell törölni. A nyári főszezonban naponta átlagosan ezer Air France-járat közlekedik, összesen 140 ezer utassal.

Szerdán kezdi meg a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozóhoz fűződő ötnapos zarándoklatát Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a többi között az egykori auschwitzi haláltáborba, valamint a legismertebb lengyel zarándokhelyre, Czestochowa-ba is ellátogat. Ferenc pápa este a krakkói érseki palota ablakából köszönti a találkozó résztvevőit. A program a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévéhez is kapcsolódik.

Nyilvánossá váltak az idei felvételi ponthatárok. A felsőoktatásba jelentkező több mint 111 ezer diák mintegy 67 százalékát vették fel valamelyik egyetemre, illetve főiskolára, ami csaknem 4 százalékkal több, mint tavaly. A felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott, 24 százaléka költségtérítéses képzésben kezdheti meg tanulmányait. Az idén is az ELTE a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, a legmagasabb pontszámokat ebben az évben is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állapította meg.

Nyilvánosságra hozta a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait a Nemzeti Választási Iroda. A szervezet az MSZP kifogásaira reagálva közölte: az aláírásokat a jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján ellenőrzi. Az ellenzéki párt azért fordult az adatvédelmi biztoshoz, mert tapasztalatai szerint a választási iroda nem közli, mi alapján minősít nem megfelelőnek egy-egy szignót a termőföldek értékesítésével összefüggésben benyújtott kezdeményezésnél.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt. A testület a márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust.

A forrás kimerülése miatt lezárult a hűtőgépcsere-pályázat Közép-Magyarországon. Több mint 6 ezer nagycsaládos és nyugdíjas jelentkezett az Otthon Melege Programban meghirdetett lehetőségre. A július elején indult, államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-program teljes keretösszege 500 millió forint, ezt a régiók között a lakosság arányában osztották el.

Egységes szerződésminta lesz ősztől a magyarországi klinikai vizsgálatoknál - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a gyógyításra szánt anyag hatásait feltáró klinikai vizsgálatoknál az eljárást kezdeményező cég és az intézmény közötti szerződéskötést szabályozza az új előírás.

Szélesíti a hepatitisz C vírus szűrésének és kezelésének lehetőségeit a kormány - közölte az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a hepatitisz világnap előtt tartott tájékoztatóján. Beneda Attila emlékeztetett arra, hogy tavaly óta a legújabb gyógyszerekkel gyógyítják a betegeket Magyarországon. A hepatitisz világnap július 28-a annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitisz B vírus felfedezője.

A következő két évben országos sűrített földgáz kúthálózat épülhet Magyarországon. A töltőállomások kivitelezésére 10 millió eurót nyert el Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz magyar keretéből. Brüsszel szerint a tagállamoknak 2025-ig ki kell építeniük egy megfelelő sűrűségű CNG-töltőhálózatot a főbb gerinchálózatok mentén.

Szombattól fél éven keresztül felújítják a Bocskai utat a Karolina út és a Fehérvári út között Budapest XI. kerületében, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani. Forgalomkorlátozások várhatók az M0-s déli szektorában is egy hétig. A 6-os főút és az M6-os autópálya csomópontja közötti szakaszon a dilatációs szerkezeteket kell kicserélni.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×