INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

a nap legfontosabb hírei

müncheni merénylet

migrációs nyomás

Hat halottja és sok sebesültje van a müncheni lövöldözésnek - a nap hírei

InfoRádió / MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a lövöldözésnek. Több mint tízmilliárd forinttal növelte a kormány a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez szükséges források keretét.

Hat halottja és sok sebesültje van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek - közölte a város rendőrkapitánya. A rendőrség azt gyanítja, hogy terrortámadás történt, a lőfegyverrel felfegyverzett elkövető vagy elkövetők szökésben vannak. A tömegközeledést leállították, számos csomópontot lezártak, és a rendőrség kérte, hogy mindenki kerülje el a város körüli autópályákat. A kórházakat riadókészültségbe helyezték, valamennyi orvost és ápolót berendelték. A tartományi kormány válságstábot állított fel és rendkívüli ülést tart.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a lövöldözésnek. Péntekre 30 olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek. Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni.

Több mint tízmilliárd forinttal növelte a kormány a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez szükséges források keretét. A kormányhatározat szerint a kiadások több mint 10 milliárd 714 millió forinttal való túllépését engedélyezte a kabinet. Jelenleg 1300 migráns van táborokban az ország területén.

A tavalyi költségvetési maradvány felhasználásáról határozott a kormány. A 42 milliárd forint fele további intézkedésig nem használható fel, 20,5 milliárd azonban a különböző költségvetési fejezeteknél marad - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Határozott a kormány az Országos Széchényi Könyvtár megújításáról. Szeptember közepéig kell elkészülnie a Budavári Palota F. épülete nemzeti könyvtári funkciójának megújítását megalapozó tervezési programnak.

Döntött a kormány a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai és Pollack Mihály téri épületei múzeumi hasznosításának előkészületeiről. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Nemzeti Múzeum kertjének felújításáról határozott a kabinet.

Különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat hat ember ellen a Pest Megyei Főügyészség a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében. A vádhatóság tájékoztatása szerint az érintettek között vannak a ceglédi székhelyű befektetési cég tulajdonosai, vezető és más alkalmazottjai. Az okozott kár sértettenként 5 millió forinttól 375 millió forintig terjed.

Megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Október végéig mintegy másfél millióan kapnak értesítést a hivataltól. Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van.

Megnyílt a 26. Művészetek Völgye összművészeti fesztivál, Veszprém megye három településén, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Tíz napon keresztül több mint ezer kulturális program várja az érdeklődőket.

Már szombaton elindulnak Brazíliába a riói olimpia magyar delegációjának első tagjai. Az olimpiai falu hivatalosan vasárnap nyitja meg kapuit, akkortól augusztus 21-éig érvényes a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingellenes szabályzata. A játékok idején bejelentetten 5500 mintát vesznek. A legnagyobb létszámú magyar delegáció július 30-án repül az olimpia helyszínére.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018