INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

balaton

fejlesztés

turizmus

Ennyi pénz jut a Balatonra

Infostart / InfoRádió

Más elképzelései vannak a balatoni fejlesztési források jövőjéről a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik háttérintézményének és a Miniszterelnökségnek. Míg utóbbi szerint nem kell a mintegy 300 milliárd forintot balatoni címkével ellátni, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tegnap azt mondta: a magyar tengerrel összefüggő fejlesztésekre kell a pénz.

Augusztus végéig készül el a Balaton fejlesztési terv módosítása, és dönthet róla a kormány – mondta az InfoRádiónak a Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán szerint a 300 milliárd forint megmarad a Balatonra.

„Koncentrált fejlesztésekre és attrakcióra van szükség, és ennek a mentén vizsgálják felül a 300 milliárd forint sorsát. Ennek döntő része nem turisztikai, hanem infrastrukturális vagy a vízminőség javítását célzó fejlesztés” - fejtette ki.

A Magyar Közlönyben nemrégiben megjelent határozat alapján a kormány visszavonja a Balaton Területfejlesztési Stratégia Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014-2020-as uniós és hazai forrásból megvalósuló összesen 321,5 milliárd forintos fejlesztési keretet. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt mondta: nem kell kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánítani a Balatont, hanem jó minőségű pályázatokra van szükség.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója most azt hangsúlyozta: a cél az, hogy a külföldi turisták többet költsenek, több időt töltsenek a Balatonnál, ezért célzottabban kell elkölteni a fejlesztési forrásokat.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerdán azt mondta, az új turisztikai szervezet vezetése a hét elején egyeztetett a térség több szervezeti, önkormányzati vezetőjével. Ennek során világossá vált számukra, hogy a kormány határozatában nincs szó a 300 milliárd forintos fejlesztési forrás visszavonásáról, csupán az átrendezéséről a közös turisztikai célok érdekében. 

Jelenleg a Balatonon 4 turistából 3 belföldi. A turisták jelentős hányada fizet SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken. A kártya népszerűsége nő, az idén az év első felében 23 százalékkal többet költöttek vele az üdülőrégióban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó hang

Összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018