eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Durva! Sokan a téligumijaikat főzik a kánikulában

Az autósok 20-30 százaléka nyáron is téli gumival közlekedik. Ennek veszélyeiről beszélt az InfoRádióban az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Kiss Csaba alezredes kiemelte, plusz 7 fok felett mindenképpen ajánlatos a nyári gumiabroncs használata.

Annak az anyaga, összetétele, mintázata, az egész kialakítása a melegebb körülmények közötti közlekedésnek felel meg, úgy biztosít nagyobb tapadást. Ilyenkor, főleg kánikulában 45-50 fok is lehet az aszfalt hőmérséklete, amely fékezéskor kihívás elé állítja a gumiabroncsot.”

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára elmondta, egy felmérés szerint az autósok 20-30 százaléka nyáron sem cseréli le a téli gumiabroncsot.

Ennek az a veszélye, hogy ilyen extrém hőmérsékleti viszonyok között nem biztosít megfelelő tapadást.”

Kiss Csaba hangsúlyozta, az a legfontosabb szabály, hogy a gépjármű kerekein azonos méretű, típusú és évszakú gumiabroncsok legyen. Egyetlen olyan jogszabály vonatkozik még rájuk, ez a gumiprofil mélysége, ennek minimuma személygépkocsik esetében 1,6, tehergépjárművek esetében 3 milliméter lehet.

Az 1,6 mm nagyon alacsony érték, javasolt a csere, mert egy-egy kiadós esőzéskor nagy az úgynevezett vízen csúszás veszélye, irányíthatatlanná válhat a jármű.”

Mint az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára elmondta, a gumi elöregedése is veszélyes. Sokan 6-8-10 éves abronccsal közlekednek, az a töredezettségénél fogva nem tudja az elvárható teljesítményt nyújtani.

Hosszú út előtt érdemes a guminyomást ellenőrizni, és az is fontos, hogy nyáron nyári télen pedig téli pótkerék legyen. Ha a szükség esetén felhelyezett pótkerék anyaga, mintázata, összetétele, típusa jelentősen eltér a gépkocsin lévő másik három keréktől, nemcsak szabálytalanságot követünk el, hanem az életünket is kockáztatjuk, hiszen nagyon megváltozhat a gépkocsi irányíthatósága például egy vészhelyzet elkerülésénél” -

hívta fel a figyelmet Kiss Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×