eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

A miniszterelnök szerint az EU-nak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében - a nap hírei

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége. Több száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamást.

A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem tudni, mi Brüsszel célja. Orbán Viktor a V4-ek varsói kormányfői tanácskozása után megismételte a magyar álláspontot, ami alapján a menedékkérőket európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és az érintetteknek ott kellene benyújtani menedékkérelmüket. Beszélt arról is: közös európai programot terjeszt elő a visegrádi együttműködés négy állama a szeptemberi pozsonyi uniós csúcstalálkozón. Kijelentette: Nagy-Britannia kilépése miatt az Európai Unió elvesztette globális szerepét.

Európa biztonságának helyreállítása érdekében le kell győzni az Iszlám Államot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a terrorista szervezet ellen küzdő nemzetközi koalíció országainak washingtoni tanácskozásán azt mondta: Európa minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetésének árnyékában éli napjait. A tárcavezető szerint a kialakult helyzet oka az, hogy az Iszlám Állam olyan mértékben destabilizálta a kontinens déli szomszédságát, hogy onnan millióknak kell elmenekülniük, és a dzsihadista csoport térnyerésének következtében milliók indultak meg Európa felé is.

Nőtt a költségvetés hiánya júniusban az egy évvel korábbihoz képest az uniós kifizetések megindulása és a kamatfizetési kötelezettségek torlódása miatt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az első félévi hiány azonban csaknem a legalacsonyabb az elmúlt másfél évtizedben. A részletes adat alapján júniusban a központi alrendszer hiánya 389 milliárd forint lett. A részletes adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A visszahonosított magyarok népszavazáson való részvételéről, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetéről és gazdasági fejlesztési lehetőségekről volt szó a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor csütörtöki pódiumbeszélgetésein. Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: a népszavazáson való részvételre ösztönzi a kabinet a visszahonosított határon túli magyarokat. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: eddig 259 ezer visszahonosított magyar regisztrált, így a referendumon az érvényességi küszöb 4 millió 230 ezerre emelkedett. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a jövőben egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez.

Már megkapták kinevezésüket a tankerületi központok leendő vezetői - közölte a Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ vezetője. Pölöskei Gáborné az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: az 58 tankerületi központtal jövő januártól létrejövő új oktatási struktúrában továbbra is megmarad a központi irányító, új nevén a Klebelsberg Központ, de az eddigiekhez képes egészen más lesz a szerepe. Hozzátette: a jövőben nagyobb gazdálkodási önállóságot kapnak az iskolavezetők.

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége, július végére az összes, több mint 13 millió tankönyv a Könyvtárellátó raktáraiba kerül - jelentette be az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László elmondta: az elmúlt három évben kifejlesztett több mint 160 kísérleti tankönyvet már végeleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok. A szeptemberben kezdődő tanévben a tanulók több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyvet, és csökken a kötelezően megtanítandó tantervi rész, ezáltal a tanulók leterheltsége is.

A társadalmi elvárásoknak megfelelő gyülekezési törvény készül - jelentette ki az igazságügy-miniszter. Trócsányi László a Figyelő című lapban azt írta: a tervezet a szakmai és társadalmi elvárásoknak is megfelel. Hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság határozata az alapvető jogok - különösen a magán- és családi élet, az otthon védelme és a gyülekezési jog - összeütközésének feloldására koncentrált. Megjegyezte: a gyülekezési jog megújítása rendkívüli körültekintést igényel, ezért egyeztetésekre van szükség, ismerni kell a joggyakorlatot és a nemzetközi összehasonlító elemzéseket is.

Több száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamás énekest, zenészt, dalszerzőt, a Locomotiv GT tagját a Kozma utcai izraelita temetőben. A 68 éves korában, kedden hajnalban elhunyt művészt zsidó szertartás szerint búcsúztatta gyászoló családja előtt Kardos Péter főrabbi. Mint mondta gyönyörködtetett zenéjével és énekével, sugározta magából a jóságot és a szeretetet. A barátok nevében Léderer Pál újságíró beszélt a ravatalnál. Úgy fogalmazott: konszenzus van abban, hogy Somló Tamás volt a magyar zenei élet egyik legeredetibb, legtehetségesebb, legsokoldalúbb és mindenképpen legtermészetesebb, legőszintébb, leglazább alakja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×