eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla

Trócsányi: nélkülözhetetlen az ügyvédség

Nélkülözhetetlen szerepe van az ügyvédségnek a jogállami igazságszolgáltatásban, az ügyvédi hivatás különös jelentőséggel bír az alapjogok biztosításában - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökhelyettese könyvének bemutatóján.

Trócsányi László kijelentette, az ügyvédségnek a könyvben kifejtett alkotmányos jelentősége alátámasztja az ügyvédi hivatás rangját a foglalkozások között: de ez egyben felelősséget is jelent. A felelősség többirányú: egyrészről a gyakorló ügyvéd felelőssége a jogkereső ügyféllel, a társadalommal, illetőleg saját hivatásrendjével szemben; másrészről a jogalkotó felelőssége az ügyvédség megfelelő intézményvédelmét biztosító jogi keretek kialakításáért - tette hozzá Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete című művet méltatva a miniszter.

A miniszter, egyetemi tanár, egykori alkotmánybíró arra emlékeztetett: a legtöbb európai ország alkotmányában, ideértve Magyarország Alaptörvényét is, az ügyvéd csak mint védő jelenik meg, a védelemhez való joghoz kapcsolódva. Jelenleg a jogi oktatásban sincs helye az ügyvédi hivatásra vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek átadásának. A helyzet azért paradox, mert közben a legtöbb jogászképzést választó fiatal számára éppen az ügyvédi pálya a vonzó - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a gyakorló ügyvédnek felelőssége van a jogkereső ügyféllel, a társadalommal és saját hivatásrendjével szemben, ezzel párhuzamosan él "a jogalkotó felelőssége az ügyvédség megfelelő intézményvédelmét biztosító jogi keretek kialakításáért".

Trócsányi László a kötet egyik központi gondolataként említette az ügyvédség szerepét a tisztességes eljáráshoz való alapjog biztosításában, megjegyezve, hogy ennek érvényesítésére csak az olyan ügyvédség képes, amely iránt fennáll a közbizalom.

A könyv meggyőzi olvasóját, hogy a közbizalom olyan kiemelkedő érték, amelyet minden egyes ügyvédnek saját munkája során, az ügyvédség egészének érdekei védelmére hivatott kamarának és a jogalkotónak is védenie kell - jelentette ki a miniszter.

A szerzővel egyetértve az ügyvédség alapjogvédelmi szerepét elismerve és fenntartva, az ügyvédség intézményének alkotmányos védelmét szükséges megőrizni és szükség esetén megvédeni az ezen alkotmányos örökségünk lebontására irányuló, a kizárólagos piaci szemlélet talaján álló uniós jogi törekvésekkel szemben - jelentette ki.

A miniszter a szerző felvetéseiről szólva jelezte: támogatható, hogy az ügyvédi törvényben rögzítsék, milyen más szakmát űzhessenek e hivatás gyakorlói, ahogy - a jogviták esetén felmerülő érdekellentétek miatt - az is, hogy ingatlanközvetítéssel ne foglalkozhassanak, saját ügyükben ne járhassanak el ügyvédek.

Egyetért a miniszter azzal is, hogy a sikeríj intézménye veszélyezteti az ügyvédi funkció függetlenségét, és megjegyezte: az új büntetőeljárási törvény kezelni fogja azt a jelenlegi helyzetet, hogy "nyomozati szakban a védelmet a vád választja ki", ezt a jogot az ügyvédi kamarának adva át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×