eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megszűnik a vasárnapi boltzár

A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Bár az elmúlt évben – mióta a kormánypártok bevezették a vasárnapi boltzárat, más nevén a kiskereskedelmi vasárnapi munkavégzés tilalmát – nőtt a kiskereskedelmi forgalom és az ágazatban foglalkoztatottak száma is, így a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a Fidesz és a KDNP célkitűzései nagyrészt teljesültek, ám azt követően, hogy a Kúria hitelesítette az MSZP e témában írt népszavazási kezdeményezését, a kabinet úgy döntött, hogy nem engedi, hogy referendumot tartsanak a kérdésről. Rogán Antalt hallják.

"Azt gondoltuk, hogy felelőtlenség lenne, ha ebben a kérdésben most népszavazásra kerülne sor. Ezért a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó törvényi szabályozást az Országgyűlés vonja vissza és állítsa helyre a 2015 március 14-ei állapotot."

Rogán Antal a következővel indokolta a kabinet döntését.

"Az elmúlt 1 évben nem sikerült meggyőzni az embereket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres. Különösen látnunk kell, hogy nem sikerült meggyőznünk a nőket, hiszen közülük nagyon sokan hangsúlyozták azt – és ez a kutatásokból is kiderül – hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma az megnehezíti a családok mindennapi életét"

Emellett a tárcavezető úgy látta, hogy jelentős megtakarítást jelenthet, ha a kérdésről nem lesz népszavazás.

A vasárnapi boltzár visszavonását javasló előterjesztést a nemzetgazdasági valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter már be is nyújtotta.

"És kértük az Országgyűléstől a kivételes, sürgős eljárásban történő tárgyalását. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kormánypárti frakciók támogatják a törvényjavaslat elfogadását, akkor ez a holnapi napon már a parlamentben végszavazásra kerülhet és akár már a hétvégére hatályba is léphet"

Rogán Antal hozzátette: mivel e törvény tartalmazta a vasárnapi munkavégzési pótlékra vonatkozó hatályos szabályozást is, ebben a tekintetben is visszaáll a 2015. március 14-ei állapot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×