eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Megdöbbentő tények a szupertraffipaxokról! - Így lőnek be minket, ezeket látják

A rendőrség titkolózott, de egy igazságügyi szakértőt sikerrel faggattak a Kisalföld munkatársai. Meglepő információk a szupertraffipaxokról:

Azt a legelején leszögezzük, hogy a kamerahálózat csak azoknak lehet fájdalmas, akik valamilyen szabályt megszegnek. Aki nem hajt gyorsan, beköti az övét és figyel a műszakija lejártára, annak nincs mitől tartania - írja a Kisalföld.

Messzi-e még a messzi?

Mi az autós első kérdése: hány méterről lát a szupertraffipax minket? Egyes információk szerint száz méterről, Kulcsár Béla rendeletekből és egyéb információkból találta meg a választ. Eszerint lakott területen belül 180–200 méterre állítják be a „látási távolságot". A fix készülékek tényleg profik, abból a szempontból legalábbis, hogy automatikusan döntik el, mikor exponálnak. Rossz idő esetén, ködben vagy éjszaka nyilván ennél jóval közelebbről.

A fix traffipaxokon kívül működnek az állványos traffik is – megállító rendőrrel vagy anélkül –, ezek általában ötven méterről mérnek, de van, amelyiket 40 méterre állítják be. A szakértő szerint negyven méteren belül viszont már nem mérnek. Kulcsár Béla egy korábbi rendőrségi nyilatkozatra hivatkozva mondja, a hatóság célja, hogy nappal 600 méteren belülről tudjanak felvételt készíteni az autósokról. A realitás ugyanakkor szerinte a már említett 200 méter.

Miért kell ez a rendszer?

A rendőrség a kezdetektől azt hangsúlyozta, hogy a biztonságunkért. 2015-ben 16.241 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek legnagyobb részét, 30 százalékát gyorshajtás okozta. Második helyen 25 százalékkal az elsőbbség meg nem adása áll, a harmadik kiváltó ok pedig, 17 százalékkal, a kanyarodási szabályok áthágása.

Mimikri

A traffipaxra figyelmeztető tábla hány méterre van a fénykép készítésétől? „Csak a telepített traffipaxoknál van előjelző tábla, ezt kormányrendelet határozza meg, s kétszáz méteres körzetet ír elő" – mondja Kulcsár Béla.

Ugye emlékeznek? Előző kérdésünknél a szakértő azt válaszolta, hogy a fix készülékek lakott területen belül 180–200 méterre látnak, vagy- is szinte a tábla vonalától éles helyzetben lehetünk. A kérdés az, hogy a figyelmeztető táblát egy 50 km/órás sebességgel haladó autós mekkora távolságból veszi észre? (Mert ugye logikusan ennyi ideje van fékezni, ha gyorsan hajt.) Nem könnyű a válasz, marad ezért a tapasztalat. A Kisalföld munkatársai szerint 70 méterről látni tisztán a táblát – álló helyzetben. Autóban ülve, 50 km/órás sebességgel haladva 20–30 méterről olvastuk ki a figyelmeztetést.

Az egyik figyelmeztető táblát nem 200, hanem a kamerától 55 méterre találták  meg Abdán. A jogszabály szövege alapján ez így sem ellentmondás, mert 200 méteres körzetről beszél a rendelet. Az 55 is benne van...

Mindezek fényében jogos a kérdés: ha a táblát látva fékez az ember, már késő vagy még megúszhatja a büntetést? „A választ nehezíti, hogy az új, telepített traffipax automatikusan exponál, tehát fényképezhet 180 és 110 méterről is. De ha nem extrém nagy a sebesség, időben le lehet lassítani, megúszható a büntetés."

A top 3 kérdés a szupertraffipaxról

Óberling József közlekedésrendészeti főosztályvezető, rendőrségi főtanácsos válaszai:

– Milyen büntetésre számíthat, aki túl gyorsan megy?

– A leggyakoribb az, hogy valaki lakott területen 50 helyett 65-tel megy. Ő 30 ezret fizethet. Autópályán pedig 150 feletti gyorshajtásért a minimális büntetés szintén 30 ezer forint.

– Valóban nem látja a kamera a telefonálást?

– Ez így van, a fényképek alapján ugyanis nem lehet tökéletesen egyértelművé tenni, hogy mit tart a kezében a vezető.

– Ha evés vagy ivás közben lefotóznak, megbüntetnek érte?

– A válasz egy határozott nem.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×