eur:
385.86
usd:
354.98
bux:
68424.01
2024. május 21. kedd Konstantin

A sport és az önbecsülés fontosságáról beszélt Miskolcon Orbán Viktor - a nap hírei

Családok előre! Diósgyőr előre! Bürokráciacsökkentés előre!

A magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartását és a családok előre jutásának megkönnyítését nevezte a kormányzat két fő céljának a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Bankszövetség ülése után az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban közölte: a pénzügyi kormányzat a jövő évi költségvetés előkészítésekor 2 százalék körüli hiánnyal tervez, és az állam működésével kapcsolatban azt javasolja, hogy a bevételek teljes egészében fedezzék a kiadásokat. A tárcavezető az elmúlt évek eredményei közé sorolta a jelzáloghitelek forintosítását. Hozzátette: jelentősen nőtt az újonnan kihelyezett háztartási kölcsönök száma, és a kabinet a lakáspiaci forgalom élénkülésétől is a banki hitelezés bővülését várja. Szólt arról is, hogy csökkenteni kívánja a készpénzforgalmat a gazdaságban a kormány. Hozzátette: az elmúlt 5 évben megduplázódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége Magyarországon, ami a feketegazdaság magasabb arányát jelezheti.

A sport és az önbecsülés fontosságáról beszélt a DVTK új edzőközpontjának átadásán Miskolcon a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a sport adja majd vissza Magyarország önbecsülését. Szólt arról is, hogy ősszel kezdődik az új, 15 ezer férőhelyes labdarúgó stadion építése Diósgyőrött, ugyanakkor további fejlesztések is megvalósulnak az utánpótlás nevelés területén. Az új edzőközpont csaknem 900 millió forintba került, a beruházás 70 százalékát TAO-forrásból, 30 százalékát pedig önerőből finanszírozta a klub.

A napokban végzik az utolsó számításokat a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank képviselői az Erste Bank Hungary Zrt. egy részének megvásárlásáról. Jelasity Radován a bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az Erste Bank Hungary 2015-ös mérlegének auditált számai, illetve a 2016-2020-ig tartó időszakra szóló üzleti terv az alapja a bank vizsgálatának. Megjegyezte: a tranzakció feltétele a bankadó további csökkentése. Az EBRD és a magyar állam is 15-15 százalékban lesz tulajdonos az Erste Bank Hungary-ben.

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A Ház jóváhagyhatja a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának újjáépítéséről szóló magyar-kínai kormányzati egyezményt. Általános vita kezdődik a kabinet bürokráciacsökkentési programjának újabb lépéséről, és a népszavazási törvény módosításáról.

Lemondott az ukrán miniszterelnök. Arszenyij Jacenyuk televíziós beszédében közölte, hogy hivatalosan április 12-én, kedden nyújtja be lemondását a parlamentnek. Indokolása szerint új többség formálódik a törvényhozásban, és az államfő mögött álló frakció, Petro Porosenko Blokkja Volodimir Hrojszman jelenlegi házelnököt akarja látni a miniszterelnöki poszton.

Elhagyta az osztrák kormányt a belügyminiszter, hogy az alsó-ausztriai tartományi vezetésben vállaljon szerepet - jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke. Johanna Mikl-Leitner az alsó-ausztriai tartományi vezető, Erwin Pröll helyettese lesz. A belügyminiszteri tisztséget Wolfgang Sobotka, Erwin Pröll eddigi helyettese veszi át. A párt vezetése elfogadta a személycseréről szóló döntést.

Közzétette a legutóbbi hat évben benyújtott adóbevallásait a brit kormányfő. David Cameron az első brit miniszterelnök, aki feltárta a közvélemény előtt adópapírjait. Így próbált véget vetni a panamai offshore-botrány kirobbanása után a személyes pénzügyeivel összefüggő találgatásoknak.

Tudta nélkül a Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ Gyermekalapja és a Természetvédelmi Világalap is részesült a Mossack-Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore-cégeinek jövedelmeiből, legalábbis papíron - hívta fel a figyelmet a Le Monde című francia napilap. A Nemzetközi Vöröskereszt vezetője hangsúlyozta: a szervezet egy fillért sem látott az állítólag a nevére folyósított összegekből.

Titkos ügynököket küldött a Törökországhoz közel fekvő görög szigetekre az Europol. Az európai közös rendőrség feladata, hogy ott próbálja kiszűrni az Iszlám Állam embereit, és leleplezze a bűnöző hálózatokat. Ezen felül támogatnia kell a görög hatóságokat az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés más formái elleni küzdelemben.

Indiában már csaknem 100 halálos áldozata és több mint 250 sérültje van a vasárnap hajnali templomtűznek. A zsúfolásig megtelt hindu templomot a tengerparti Paravúr városban azután borították el a lángok, hogy egy petárdából kipattanó szikra meggyújtotta a csütörtöki hindu újév ünnepére bekészített tűzijáték rakétákat.

A világ legmagasabb felhőkarcolója épül fel a 2020-as dubaji világkiállításra. A Tower nevű épület magasabb lesz a 828 méteres Burdzs Kalifánál, amely jelenleg a világ legmagasabb épülete, de a pontos magasságát csak később hozzák nyilvánosságra. Építése várhatóan 1 milliárd amerikai dollárba kerül majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Szemtől szembe a művészekkel – Less be a kulisszák mögé!

Szemtől szembe a művészekkel – Less be a kulisszák mögé!

A kortárs művészet egyik igen örömteli velejárója, hogy olykor lehetőség adódhat a művészekkel való találkozásra, beszélgetésre is. Műtermük ajtaját kitárva az alkotók egy olyan bensőséges térbe engedik be a látogatókat, ahol ők a kész vagy épp készülőfélben lévő művekkel testközelből találkozhatnak. Az alkotók tárlatvezetésein a kiállított műveken keresztül az érdeklődők szintén megismerhetik az alkotás folyamatát, kulisszatitkait. Összegyűjtöttünk pár olyan eseményt a csütörtökön induló Műtárgyak Éjszakája Fesztiválról, ahol nem csupán találkozhatsz a művészekkel, de mesélnek saját alkotófolyamatukról, sőt ti is kérdezhettek tőlük!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×