eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ha dadog a gyerek, ne mondjuk, hogy hagyja abba!

A beszédhiba felnőttkorban az élet számos területén okozhat nehézséget, éppen ezért már gyermekkorban ajánlott szakemberhez fordulni vele - mondta az InfoRádióban Varga Sarolta klinikai logopédus. A beszélgetés hosszabb változatát meghallgathatják az InfoRádió Családi hét című magazinjában, amely hétfő este fél nyolckor kezdődik.

„A logopédia legtipikusabb területe a pöszeség. Magam is megéltem, hogy amikor az unokáim nem mondták ki a szavakat, ahogy kell, beleestem abba a hibába, hogy olyan aranyos, meg is nyugtattam a lányomat, hogy ez még abban az időszakban van, amikor nem probléma. Ha azonban a gyerek ötéves kora körül még mindig pösze, javallott a logopédus felkeresése, hogy a hangzókat helyretegye, mert később problémát okozhat, nem azt írja le, amit kimond” - figyelmeztetett a klinikai logopédus.

Varga Sarolta hozzátette: „dadogás esetén más a helyzet. A két-három éves korban megjelenő élettani dadogás el is múlhat. Nem jó azt mondani a gyereknek, hogy ne dadogjon, a saját beszédpéldánkon keresztül van esély, hogy helyreáll. De ez jelzi is, hogy a későbbiekben probléma lehet: a pubertás kor kezdetén vagy később, ha a stresszes helyzetbe kerül a fiatal felnőtt, előjöhet. Hadarást direkt terápiával, beszédtechnikai gyakorlatokkal lehet helyretenni és kialakítani a beszéd struktúráját. Nagy odafigyeléssel nagyon jók a terápiás kilátások.”

Probléma esetén a szakember területi logopédusi hálózat, illetve az óvodai, iskolai logopédus megkeresését javasolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×